Vi är glada att meddela att Tawanda Appiah är Skånes konstförenings curator 2023–2025. Hans första utställning öppnar i samband med Gallerihelgen i slutet av september.

Appiah är välkänd för vår publik och har under de senaste åren lämnat avtryck på konstscenen i och utanför Malmö med betydande utställningar och projekt. Mellan 2018–2020 var han inbjuden att samarbeta med vår tidigare curator, Simona Dumitriu. Han har nyligen presenterat To Where Are We Beautifully Going, en serie performativa samtal, föreläsningar och filmvisningar på Skånes konstförening. Vi ser fram emot att inleda en ny fas med Appiah som kommer att fördjupa och expandera sitt mångfacetterade curatoriella arbete präglat av omsorg och kritiskt tänkande. 

“Jag är hedrad över att återvända till Skånes konstförening, platsen som på så många sätt har rotat mig i Malmö. Jag är förväntansfull på skapa ett dynamiskt och engagerande program som uppmuntrar till samarbete och skapar en plattform där konstnärer och kulturutövare kan arbeta och experimentera. Jag tror på konstens kraft att väcka nyfikenhet, ställa frågor och avtäcka komplexiteter. Jag ser fram emot att öppna dörrar till publiken och addera till Malmös puls.” (Tawanda Appiah)

Skånes konstförenings curatorstjänst är ett tidsbegränsat förordnande på två till tre år. Den curatoriell visionen formar föreningens konstnärliga inriktning och huvudsakliga utställningsprogram under perioden. Tawanda Appiah efterträder C. Grace Chang, som innehade positionen 2020–2022. 


Tawanda Appiah
är en zimbabwisk curator, researcher och skribent bosatt i Malmö. I sin forskningscentrerade praktik använder han sig återkommande av historien för att förstå den samtida miljön. Han är en del av Njelele Art Station och har arbetat som intendent för pedagogik och program på National Gallery of Zimbabwe. Appiah har varit curator för flera utställningar, program och interventioner, bl a utställningen GIBCA Extended – Comforting the machine i Göteborg 2021. Han curerar för närvarande FLIGHT, en utställning med verk av Frida Orupabo, Kudzanai Chiurai och Eric Magassa, som öppnar på Malmö konsthall i februari 2023. Appiah sitter i flera olika styrelser, bl a för konsttidskriften Paletten. 

Photo Credit: Lamia Karić