Something Happened: Athena Farrokhzad i samtal med Merima Dizdarević

Tisdagen den 29 januari kl 19-21
Gratis fika kommer att serveras.

 

Something Happened är en serie läsningar, föreläsningar och samtal som fokuserar på utforskningar och upprättelser genom att visa upp starka röster som skapat och skapar störningar i de övergripande Europa-centrerade och västcentriska diskurser om historia och nutid.

Under den första programpunkten i serien framförs läsningar och ett samtal mellan poeten Athena Farrokhzad och Merima Dizdarević, där de tar upp sina erfarenheter och kritik av Europa. Tillhörighet, äganderätt, skiftande diskurser diskuteras tillsammans med omskrivningen av en historia som genljuds av rösterna bortom gravarna där samtid och dåtid filtreras genom deras politiska kroppar. De två författarna kommer att ge kraft till en konversation som aldrig verkar finna ett slut.

Och något hände. Det är höll nästa på att försvinna, men äntligen händer något.

Det skedde med väldig försiktighet i början, som en våg som kommer tillbaka från Ribersborgs kust när havet är lugnt. Sen mer högljutt, som det platta däcket som punkterades vid precis rätt tidpunkt till berättaren av en vit, europeisk diskurs. Sen blev det sämre: mer förtryck, som en backlash, flöt ut över världen. Men vågen, vågen av känslor, hjärtat och vågens ögon kan inte stoppas. Det kommer att växa med varje händelse, i diktarnas texter, i de skarpa tungorna som talas omkring oss, i de otyglade historikernas skrifter, letandes efter de röster som för länge begravdes i det koloniala arvet.

 

“Europa, när ska du pensionera dig? När ska du ta av dina kläder? När ska du betrakta dig själv genom graven? När ska du bli värdig dina miljoner gästarbetare?”
(Athena Farrokhzad, Europa, vad ska komma efter dig? Brev till Europa)

 

Athena Farrokhzad bor i Stockholm och är poet, dramatiker, kritiker och översättare, Hon debuterade 2013 med diktsamlingen Vitsvit och 2016 kom Trado, skriven tillsammans med den rumänska poeten Svetlana Cârstean. Hon undervisar på Biskops-Arnös författarskola.

 

Merima Dizdarević föddes i Jugoslavien (Bosnien Hercegovina). Hon har tillbringat större delen av sitt liv i Sverige och annorstädes. Hennes praktik rör sig huvudsakligen inom skrivande, performance, musik, översättning och samarbete i grupper såsom Making a Living (Malmö) som fokuserar på kollektiva auto-etnografiska konstnärlig undersökningar. Hon skriver på svenska, engelska och naški [nashki] eller «Our Language», tidigare känt som serbo-kroatiska och som nu ofta förkortas till BKS eller BKMS, med hänvisning till språkgruppen Bosniska / Kroatiska / Montenegrinska / Serbiska. Hon läser masterprogrammet i Litterär Gestaltning på Valand i Göteborg.

 

Serien Something Happened är organiserad och curated av Tawanda Appiah och Simona Dumitriu.

Foto: Khashayar Naderehvandi och Sanela Selimović