Simona Dumitriu, ny curator för 2018 och 2019!

Simona Dumitriu är en curator och konstnär som arbetar i mötet mellan konstnärlig forskning och pedagogik i relation till representation av könsidentitet och minne, inte sällan i det offentliga rummet. Hon har varit engagerad i flera språkrelaterade och översättningsbaserade projekt genom fria utbildningsinitiativ samt tagit initiativ till och ingått i olika kollektiva undersökningar av queera och aktivistiska strategier för förändring.

Simona har en doktorsexamen i Visual Art (2011): The Archive, Instrument and Concept in Contemporary Art, vid National University of the Arts, Bukarest. Simona är initiativtagare till Platforma space and collective i Bukarest – en konstnärlig plattform för utställningar och verkstäder, men också en mötesplats för tvärvetenskapliga, sociala och politiska initiativ (2011-2015). Som en del av gruppen Local Goddesses, har Simona sedan 2016 samcuraterat programmet FemCAV med syfte att enbart ställa ut kvinnliga* konstnärer (inklusive transkvinnor eller icke-binära personer) på CAV Multimedia Gallery i Bukarest. Simona Dumitriu arbetar även löpande som skribent för konsttidskrifterna Arta magazine och IDEA magazine.

Tillsammans med sin partner Ramona Dima har Simona Dumitriu ett pågående konstnärligt samarbete. Tillsammans bildar utgör de konstnärsduon Simona & Ramona även Claude & Dersch. De undersöker feministiska och queera spår i urbana kontexter som de sedan iscensätter och uppmärksammar genom poetiska och performativa interventioner. Duon deltog under hösten 2017 i UNICORN – Artists in Solidarity’s residency i Malmö under vilket de framförde sitt verk – You are the best cook in the universe, my love! – You are so sexy, my love!.

Simona Dumitriu:
Jag känner stor entusiasm inför att bli en del av Skånes konstförening. Jag ser fram emot att flytta till Malmö och börja jobba med det fantastiska, mångsidiga och starka lokala sammanhang som finns och samtidigt dela med mig till Skånes konstförening och Malmö av mina erfarenheter och kunskaper. Flytten från Rumänien till Malmö blir en stor förändring för mig som jag hoppas kunna reflektera i mitt arbete. Jag ser fram emot att tillsammans med mina nya kollegor utveckla Skånes konstförenings spännande verksamhet och tillsammans fortsätta arbeta för att göra det till ett tryggt och välkomnande rum för alla.