Roxy Farhat: Still interested in this image?

Utställningsperiod: 12 sept–11 okt, 2020
Konstnärssamtal: 12 sept, kl 16.30–18

Varför är all reklam så dum? Känner någon igen sig i människorna som visas i bilderna som ska sälja på oss saker – eller spelar det kanske ingen roll när vi shoppar ändå?

Roxy Farhat bjuder i denna separatutställning in betraktaren till en intuitiv och absurd tolkning av det kommersiella bildspråket i det offentliga rummet. I utställningen, som innehåller flera nya verk och en interaktiv installation, bygger Farhat en värld av artificiella bilder, skratt och speglar. Med sina mjuka neonfärger och kusliga upprepningar är verken i Still interested in this image? lika behagliga som groteska.

Farhat hämtar material och inspiration från bildbanker och skapar en väv av video med människor som talar till oss, uttrycker känslor och pockar på vår uppmärksamhet. Bildbanker säljer bilder och videor färdiga att använda i marknadsföring. För att kunna användas till vad som helst är uttrycken och människorna i bilderna allmänna och anonyma. För att inte kunna missförstås är gesterna uppskruvade och överdrivna.

I Farhats videor får människorna ett nytt sammanhang utan produkter eller slogans. Kvar blir ett absurt bildspråk där vi lämnas utan guidning och budskap. Gränserna mellan betraktare och betraktad, mellan konsument och produkt suddas ut.

Curator: C. Grace Chang

Roxy Farhat (f. 1984 i Tehran) arbetar som konstnär och filmskapare. I verk som rör sig mellan dokumentär, videokonst och performance utforskar hon teman kopplade till antirasism, intersektionell feminism och deltagande.Efter sin utbildning vid University of California Los Angeles och Konstfack, Stockholm har hon samarbetat med en rad personer och grupper, såsom konstnären Tara Transitory, komikern och skribenten Kakan Hermansson, The Knife, dramatikern Dimen Abdulla och den ideella ungdomsföreningen HUR, baserad i Malmö.Farhat arbetar för närvarande på en dokumentär långfilm i samarbete med dokumentärfilmaren Göran Hugo Olsson. Filmen, La Société du Spectacle, är baserad på Guy Debords bok från 1967. Delar av filmen visades som en utställning på Örebro Konsthall tidigare i år och beräknas ha premiär år 2021.