PROCESSEN I FOKUS med Carousell

Lördag 12/12, 12-15
Vi bjuder på sopplunch
Fri entré

Välkomna till ett öppet samtal på Skånes konstförening lördag 12 december 12-15. Vi serverar sopplunch och konstnärerna berättar om utställningen 12-13. Samtalet pågår mellan 13-15

Skånes konstförening och konstnärsgruppen Carousell arrangerar ett öppet samtal i samband med utställningen med konstnärerna Henrik Lund Jørgensen, Marit Lindberg, Kristina Kvalvik och Felice Hapetzeder.

Konstnärerna i Carousell har gett varandra carte blanche att använda sig av varandras material, syftet är att undersöka vad som sker när man ger det vidare och frånsäger sig rättigheten till det. Materialet som utväxlats har en personlig ingångsvinkel, genom utbytet utmanas etablerade föreställningar om konstnärlig upphovsrätt och ett kreativt utrymme kan utvidgas inom videokonsten.

Felice Hapetzeder material består av ett spänt och förlöst möte med en vän till familjen som tidigare hade kopplingar till Nazityskland. Marit Lindbergs material rör sig mellan personliga resebilder och försök att skapa ett konstprojekt. Kristina Kvalvik filmade under en period sin omgivning med 8mm, men som till slut blev ett material som inte kunde betraktas med distans och bli ett konstprojekt. Henrik Lund Jørgensen försökte flera gånger efter faderns självmord att påbörja nya videoarbeten, men dessa blev ständigt färgade av tiden med sorg.

Hur mycket av tematiken från det ursprungliga projektet kan kännas igen i en annan konstnärs färdiga verk? Och inte minst, vem är det som ska räknas som upphovsman till verket? Tanken med samtalet är att sätta den konstnärliga processen och aktuella frågeställningar i fokus genom att diskutera pågående konstnärliga projekt.

www.carousell.org
www.skaneskonst.se

Varmt välkomna!
Carousell / Henrik Lund Jørgensen, Marit Lindberg, Kristina Kvalvik och Felice Hapetzeder