Open call för Third Space Residency 2022

Skånes konstförening genomför ett nytt Third Space Residency för 2022! I år fokuserar vi på videokonst. Oavsett om du använder din mobiltelefon eller en videokamera välkomnar vi ansökningar från konstnärer av alla nivåer som är bosatta i Skåne!

Särskilt uppmuntrar vi nya röster, framväxande konstnärer och passionerade kreatörer. Alla konstnärer i Skåne är välkomna att söka men vi hoppas kunna skapa en plattform speciellt för QTBIPOC-konstnärer.

Konstexamen är bra men inget krav. Framför allt letar vi efter vision, drivkraft, självständighet och vilja att delta i kritiska samtal.

Ansök här senast 3 april!

Så funkar det

Från 27 april–23 september får deltagarna ett mentorskap av en lokal konstnär tillsammans med C. Grace Changför att utveckla sina kreativa visioner och tekniska kunskaper. Din videokonstverk kan också inkludera externa komponenter, såsom fysisk installation, tillhörande ljudkonst, etc.

Under residenset skapar deltagarna ett konstverk utifrån årets tema (nedan). I år kommer tema form av en litterärt citat från författare Akwaeke Emezi. Det kan innefatta allt från vågade installationer till omtolkade kärleksbrev eller platser som bara finns i fantasin – det är upp till dig.

Deltagare kommer att delta i workshops, där vi kommer att ha kritiska diskussioner. Detta innehåller kreativ och teknisk feedback, och några pedagogiska sessioner.

Konstverk kommer att visas i en grupputställning på Skånes konstförening i september. Deltagarna betalas konstnärsarvode i enlighet med MU-avtalet.

Tema

Honestly, Yshwa, I just want to rest. Let me find a place where even if I’m alone, I can sit on my veranda and look at a mango tree and we can just talk. You will be the words in my mouth and the ones that fall from my fingers; you will be the one to whom I direct my longing.

– Akwaeke Emezi, Freshwater

Temat fungerar som en utgångspunkt för ditt arbete. Det handlar nödvändigtvis inte om att skapa bokstavliga narrativ eller aktiviteter. Temat kan innefatta allt från vågade installationer till omtolkade kärleksbrev eller platser som bara finns i fantasin – det är upp till dig. Residenset är skapat för att stötta din vision och process.

Om Third Space Residency

Syftet med Third Space Residency är att skapa utrymme och gemenskap för lokala QTBIPOC-konstnärer. Medan begreppet “third space” refererar till det postkoloniala tillståndet med hybridisering av samhällen, platser och människor, beskriver det också dessa platser som ett särskilt gränsland. Vår målsättning är att skapa ett rum för oss och av oss, där QTBIPOC-personer inte bara ingår i samtalet utan också leder det.

Third Space Residency är skapat av Skånes konstförening’s curator C. Grace Chang.

Har du frågor? Maila oss gärna på info@skaneskonst.se

Sista ansökningsdagen är 3 april 2022. Ansök här!

Detaljerad information

– Residensperiod: 5 månader (27 april 27–september)
– Produktionsbudget: 4000 kr/konstnär
– Utställningsersättning: 5000 kr/konstnär

Format

– 8 gruppworkshoppar med lokala konstnärer
– Schemalagd individuella handledningar med mentorer
– Grupputställning på Skånes konstförening (23 sept–23 okt)
– Konstnärsarvode i enlighet med MU-avtalet

Språk

– Svenska eller engelska

Förutsättningar

– Kunna skapa ett videokonstverk utifrån ett tema
– Förmåga att arbeta självständigt
– Kunna delta i alla workshops
– Intresse för att arbeta med andra under handledningar och workshoppar
– Förmåga att slutföra projekt
– Bosatt i Skåne

Tillgänglighet och åtgärder kopplade till Covid-19

Deltagarna kan välja att arbeta 100% på distans, men vi kommer också att ha ett projektrum till deltagarna. Vi fortsätter att följa alla rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och genomför projektet helt och hållet på distans om situationen kräver. Hiss finns bara några meter till vänster om huvudentrén.

Curator: C. Grace Chang.