Fakta talar inte för sig själv – Migration och Europas gränspolitik
Skånes konstförening i samarbete med Museet för Glömska

Vernissage 26 augusti kl 18.00-21.00
Därefter öppet ons-fredag 13-17 och lör-söndag 13-16
Utställningen pågår till och med söndagen den 25 september

Hur kan vi representera de politiskt orepresenterade och gestalta en humanitär kris? Kan konsten ge andra svar eller ställa andra frågor än medierna och politikerna? Har den så kallade flyktingkrisen också skapat en bildernas kris? Vad bör fokuseras – flyktingen, offren, lägren och/eller systemet och länderna som skapat och upprätthåller flyktingkrisen?

För att undersöka detta har Museet för glömska sedan början av 2014 drivit projektet Is This the Time for Art?, ett utställningsprojekt och en curatorisk undersökning. Fakta talar inte för sig själv är en vidareutveckling av projektet skapad för Skånes konstförening i Malmö. Projektets titel är en kommentar till frågan om det är tid för konst. Vi vet att folk bombarderas, vi vet att USA och EU har ett stort ansvar för det sönderfall som pågår i Mellanöstern, vi vet att människor drunknar i sina försök att fly undan bomberna på grund av EU:s gränspolitik och avskaffade asylsystem.

Men fakta talar inte för sig själv. Fakta handlar inte av sig själv. Någon måste tala för den, någon måste ge den en form, berätta berättelsen, om hur Europa blivit ett annat ord för gränsbevakning, murar, rädsla, förvar, läger och drunknade människor. Och något måste ske.

Is This the Time for Art? har tidigare visat verk av olika konstnärer och arrangerat samtal på Supermarket i Stockholm, för People’s Global Action i Liljeholmen , på Kulturnatten i Norrköping och på Ormston House Gallery i Limerick på Irland. Hösten 2015 visades en större utställning i Norrköping, inom ramen för projektet.

Konstnärer:

Klitsa Antoniou (Cypern)
Kimbal Quist Bumstead (UK)
Nuría Güell (Spanien)
Daniela Ortiz (Peru)
Xose Quiroga (Spanien)
Kristina Müntzig (Sverige)
Dror Feiler (Sverige/Israel)
Gunilla Sköld Feiler (Sverige)
Runo Lagomarsino (Sverige)
Oscar Lara (Sverige/Peru)

Utställningen är curerad av Erik Berggren.
Museet för glömska drivs av Erik Berggren och Kosta Economou.
www.museetforglomska.se

Museet för glömska har finansiellt stöd från Kulturrådet samt Region Östergötland och vill tacka Hans Carlsson och Skånes konstförening för gott samarbete.

Bild: The Horizon is Far Away, Kimbal Quist Bumstead