Curatoriellt samtal och avskedsfest
11 dec från kl. 16.00

Med C. Grace Chang och Jeuno Kim
Samtalet är ca 1 timme långt, följt av fest

Årets slut innebär även slutet på C. Grace Changs 3 år långa curatorsanställning på Skånes konstförening. Den 11 december avrundar vi perioden med ett livligt samtal – och en fest, såklart! Grace kommer att prata om de tre åren som har gått på Skånes konstförening, Malmös konstscen under förändring, och att arbeta som curator och konstnär. Konversationen kommer att ledas av den Köpenhamnbaserade konstnären och forskaren Jeuno Kim.

“Förra helgen öppnade vi den sista utställningen som jag kommer att curatera på Skånes konstförening. Den sista. Även nu medan jag skriver detta kan jag knappt tro det. För tre år sedan chansade den här platsen på mig. Jag kom in orolig och hoppfull och full av imposter syndrome. Jag hade superhöga ambitioner, och ståendes inför pandemin kände jag ibland som om vi endast kastade innehåll ut i intet. (Jag vet bättre nu.)

Det är så mycket som jag aldrig kommer att glömma. Att behöva ändra om tvärt till en stängd vernissage för Mandhla Ndubiwas galleridebut mars 2020 – på natten som alla restriktioner kom! Att bygga och betsa en båt med LealVeileby för Danielle Brathwaite-Shirleys utomvärldsliga interaktiva installationer. Vincent Chongs sprudlande dragföreställningar blandade med kinesiskt kalligrafi och de högsta klackarna. Att välja ut de perfekta “oansenliga kontorsbyxorna” för att komplementera Roxy Farhats stockfoto-baserade absurdism. Att se Jacqueline Hoàng Nguyễns gigantiska porträtt i technicolor-sand komma till liv. Att bevittna Elia diane Fushi Bekenes blandning av somatisk praktik och konstnärliga metoder. Att få visa fantastiska lokala konstnärer som LealVeileby, Rasmus Raphaëlle, Moncef Henaien och Yasmina Malmsten. Att skapa en digital helg med Kamra Hakim, JJ McDonald, och Activation Residency i New York. Att skapa Third Space Residency för lokala QTBIPOC talanger (vilket förresten var en stor dröm). 

Det finns helt ärligt för många otroliga personer och evenemang för att nämna alla här. Så många beställda verk och debuter! Vernissager som blev till fester. Sena nätter också. Ibland gjorde jobbet bokstavligen ont. (Shoutout till sjukdomar med kronisk smärta lol) Men jag var alltid så tacksam över att få vara del av den här platsen – att anförtros det här arbetet. 

För tre år sedan såg jag mig omkring och såg inget verkligt rum för marginaliserade röster bortom den välmenande men i slutändan andrefierande “veckans smak”-situationen. Tre år senare har Skånes konstförening blivit en plats där våra perspektiv kan vara bara icke-anmärkningsvärda normer, där besökare likväl konstnärer kan ha en mjuk plats att landa på och utforska sina fantasier. 

Fastän det här skulle kunna vara en för oss/av oss-plats, uppskattar vi verkligen alla besökare! Så till alla som har besökt eller hört av sig genom åren, tack. Er närvaro och era vänliga ord har betytt så mycket. Till mina kollegor, tekniker, och styrelsen, tack – verkligen. Folk gillar att tilldela saker ett ansikte, men allt det här var endast möjligt tack vare ert hårda arbete och stöd. 

Till alla er som läser det här just nu, tack. Det har varit en vild och otrolig resa, och jag skulle inte ha det på något annat sätt.”

– C. Grace Chang

Foto: Vincent Chong