Konstnärspresentation: Samaneh Roghani

11 maj, kl 18–19.30
Vi bjuder på enklare mat och dryck.
Presentationen hålls på engelska.

Malmö-baserade konstnären Samaneh Roghani är årets mottagare av Ester Almqvists minnesfonds stipendium som delas ut årligen till en konstnär i Skåne. Den 11:e maj kommer Roghani till Skånes konstförening och berättar om ett nytt verk.

Från juryns motivering:
“Samaneh Roghani får stipendiet för ett konstnärskap som med empatisk och analytisk skärpa undersöker den existentiella kris individen upplever i mötet med repressiv maktutövning. Gripande och effektfullt fångar hon en tillvaro, där varje rörelse och tanke kringskärs av censur och förbud.”

Om Samaneh Roghani
Samaneh Roghani (f. 1984) är en iransk konstnär bosatt i Malmö. Hon har studerat vid Azad University i Teheran, Malmö Konsthögskola samt Konsthögskolan Wien. I sitt arbete väver Roghani samman personliga vittnesmål med universella berättelser om människor som kämpar för ett bättre liv. Roghani använder en mängd medier och tekniker, inklusive fotografi, ljud och video, för att skapa installationer som ger publiken multisensoriska upplevelser.

Om Ester Almqvists minnesfond
Fonden instiftades 1965. Av dess årliga avkastning ska stipendier utdelas till en eller flera konstnärer födda eller verksamma i Skåne. Stiftelsens nuvarande styrelse består av Bianca Maria Barmen (konstnär), Linda Fagerström (konstkritiker), Max Liljefors (professor i konsthistoria Lunds universitet), Åsa Nacking (Chef för Lunds konsthall) och Janneke Schoene (Skånes konstförening).

Arrangemanget organiseras av Janneke Schoene.