Stories&Moods: Jupiter Child under Malmö Gallerinatt

Lördag 28 september, kl 20 
Performancen ges på engelska. Fri entré. 

I samband med Malmö Gallerinatt bjuder Skånes konstförening in konstnären Jupiter Child som åker över bron från Köpenhamn med Stories&Moods, en djupt personlig spoken word- och poesiperformance. Performancen äger rum bakom stängda dörrar, så var vänlig kom i tid.

Stories&Moods är en del av det publika programmet i samband med den pågående utställningen Absence that fades after a while med Youngjae Lih och Saodat Ismailova. Lihs och Ismailovas associationsrika installationer kan ses under Gallerinatten kl 18–20 samt kl 21-midnatt. 

Med konstnärens egna ord:

“Kreativitet är en uråldrig intuition. Konst är en modern institution. Jag använder kreativitet för att hävda min plats i världen, för att berätta berättelser om mitt liv och liven innan mig. Jag skriver om svarthet för att utmana missuppfattningarna om min identitet. Min kreativitet är politisk och oförlåtlig och syftar till att inspirera andra till denna kreativa gemenskap. I en samling dikter invävda i barndomsminnen och andra historier berättade i olika poetiska stämningar, vill jag frigöra de kvardröjande resterna av det koloniala arvet som format min identitet och lagt grunden för uppvaknandet och återuppfinnandet av mitt svarta medvetande.”

we scratched the bottom until our nails fell off
we lost a grip of hope for a moment, but yet did not give up
for those we carried on our backs
those we wrapped in our rags of desperation
frustration, retaliation and damnation

we held them above the waters
ready to drown with pride, we were ready to fall at the shores of freedom
cause our determination stood tall and firm, still holding the torch of our conviction
I’ve been eaten by quicksands , dumped to  “wonderland”
far from my motherland, longing a fatherland?
he sold me this dreamland, cast me beyond swaziland
to the end of times, to the borderline between
day and night, now and never, heaven and hell
good and evil, love and hate, light and dark, human and computer
between our world and others, sanity and insanity, captive and free.

(dikt, utdrag)

Biografi

Jupiter Child är född i Moçambique och verksam i Köpenhamn. Som en mångfacetterad konstnär inom performance och bildkonst, inspireras Jupiter av svartas historia och sin bakgrund som Makonde. I sina arbeten kombinerar Jupiter teater, dans, sång, spoken word och berättelser. Jupiters konst är ett antikolonialt ingripande som refererar till motstånd, womanism, migration, queerhet och självbestämmande.