Gylleboverket: I will not be sad in this world

13 Oktober – 5 November, 2017
Vernissage Fredag 13 Oktober, kl 18-21
med Performance och liveframträdande under öppningskvällen

 

Gylleboverket är en konstnärsgrupp och plattform för konst och film utanför Östra Vemmerlöv, på Österlen. I utställningen I will not be sad in this world på Skånes konstförening utgår de från bilden av livet kontra livet självt och möjligheten till att kontrollera det. Utställningsrummet blir ett temporärt utrymme för ett utforskande av verkligheten genom det spelade och artificiella.

Utställningen ingår i en serie med den övergripande titeln To avoid ones shadow där de arbetar med samtida frågor kring mänsklig isolation och vår relation till varandra både som medmänniskor och till omvärlden. I serien utforskar de begreppet isolation som frigörelse och motståndshandling, men använder det också som representant för utsatthet och ensamhet.

Gylleboverket arbetar med film, ljudkonst, performance och installationer. Deras platsspecifika arbeten förenar små förändringar av platsen med större scenografiska element som leker med och tänjer på gränsen mellan verklighet och fiktion. De arbetar konsekvent med utforskandet och möjligheterna till att skapa ”sociala skulpturer” där de med känsel, lukt och gemensamma handlingar skapar delaktighet och nya möten för att ta sig bortom bilden av våra liv.

 

Utställningen på Skånes konstförening är ett samarbete mellan två av konstnärerna från Gylleboverket – Jona Elfdahl och Etta Säfve.

Jona Elfdahl (född 1977) arbetar med film, performance och installation. Han är utbildad i konst och film vid Kungliga Konsthögskolan (Stockholm), Akademi Valand (Göteborg) och Dramatiska Institutet (Stockholm).  Tillsammans med Gylleboverket har han ställt ut bland annat på Inter Arts Center (Malmö), Verkstad Konsthall (Norrköping) och Galleri Verkligheten (Umeå).

Etta Säfve (född 1973) arbetar gränsöverskridande med installationer, film, ljud performance och objekt. Hon har visat sina verk i grupp- och soloutställningar på bland annat Tomelilla Konsthall, Inter Arts Center (Malmö), Galleri 21 (Malmö), Öviks Konsthall (Örnsköldsvik), Verkstad Konsthall (Norrköping), Verkligheten (Umeå), Galerie 37 (Harlem) och Plan B Projects (Amsterdam). Etta Säfve är utbildad vid Rietveld Academie i Amsterdam.

Performance under öppningskvällen. Medverkande- Marryan Carlsson

Som en del av utställningen har Gylleboverket bjudit in musikern och tonsättaren Amit Sen att framträda live under öppningen.

Amit Sen (1965) Konstnär, tonsättare och musiker. Amit skivdebuterade 1990 med musik till dikter av Edith Södergran lästa av Stina Ekblad. Han har samarbetat med så skilda artister som Karl-Erik Welin, Elvis Costello, Thorsten Flink, William Parker och Virpi Pahkinen. Amit driver ideella föreningen Ars & Modus. Tillsammans med Lars Vilks skriver han nu sin första opera

Med tack till Dirk Allaerts, Oskar Palatinus och Bara Mineraler.

 

Curaterad av Albin Hillervik & Marte Edvarda Tidslevold, styrelsemedlemmar i Skånes konstförening.