Liv Tandrevold Eriksen och Johan Thurfjell

3/4 – 2/5 2009

Skånes Konstförening har glädjen att presentera en utställning med Johan Thurfjell (se) och Liv Tandrevold Eriksen (no).

Johan Thurfjells arbeten kan beskrivas som ett samspel mellan en specifik visuell estetik och ett universellt berättande. Oavsett medium; objekt, skulpturala modeller, teckning eller fotografi så har Thurfjell en förmåga att på ett särskilt sett balansera samspelet mellan det personliga och det allmängiltiga, -en förmåga att hantera det romantiska utan att falla in klyschor och banalitet.

På Skånes konstförening visar Thurfjell två helt nya verk: ”Break” och en ny triptyk ur akvarellserien ”Dead Calm” samt de två skulpturala verken ”Yesterday” och ”Bright Eyes” vilka tidigare visats på Galerie Nordenhake i Berlin. Under den fridfulla och lugna ytan kan man ana en olycksbådande underström, ett obehag som skär igenom.

Johan Thurfjell är född 1970 i Stockholm. Utbildad vid Konstfack i Stockholm och Otis College of Art & Design, Los Angeles 1997-2002. Han har en lång rad nationella och internationella separat- och grupputställningar bakom sig, bland annat Galerie Nordenhake, Berlin, Natalia Goldin Gallery, Lautom Contemporary, Oslo,16:1 Gallery LA, Magasin 3 och Bonniers Konsthall och Moderna Museet. Han har gjort ett stort antal offentliga utsmyckningar, är brett offentlig representerad, och mottagit åtskilliga stora stipendier. Thurfjell bor och arbetar i Stockholm.

Liv Tandrevold Eriksens konstnärskap har dom senaste åren kretsat kring utvecklingsfasen från att vara barn till att bli vuxen. Från detta utvecklingsskede söker hon i teckningsform att återskapa de mentala rum som uppstod i mötet mellan dröm och verklighet.
På Skånes Konstförening visas verk från Eriksens två senaste serier där drömmar och mardrömmar utgör det centrala temat. I de senaste arbetena har hon lagt ett speciellt fokus på sömnstörningar såsom sömnparalys och sömngångare, -störningar vilka har framhävts som möjliga förklaringar till olika typer av påstådda paranormala upplevelser och fenomen.

Liv Tandrevold Eriksen är född 1976 i norska Bærum och är utbildad vid Statens Håntverks- og Kunstindustriskole i Oslo 1999-2004. Hon har en rad separat- och grupputställningar bakom sig, bland annat vid Oslo Kunstforening, Kunstnerforbundet, Hordaland Kunstsenter, Helsinki Biennale, Kunstens Hus och Stenersenmuseet. Hon har även utfört ett antal offentliga utsmyckningar och under de senaste åren mottagit ett flertal stora stipendier. Eriksen bor och arbetar i Oslo.

Utställningen är sammanställd av Marthe Aune Eriksen

www.johanthurfjell.com.
www.livte.com