Black Sun, White Mountains
19 maj–18 juni  
Vernissage 19 maj kl 18–22, invigning av curator George Chamoun kl 19

Medverkande Lara Abi Saber, Sosi Chamoun, Aline Deschamps, Perla Elkhoury, Brenda El Rayes, Nour Helou & Afrang Nordlöf Malekian, Renoz, Hoedy Saad

Curator George Chamoun

Ett poetiskt videoverk om rotlösheten i att vara krigsflykting, bildkollage gjorda av sönderklippta sedlar och en musikvideo som blandar voguing med dabke. Det är några av konstverken i utställningen Black Sun, White Mountains med nio konstnärer som relaterar till Libanon och hur det är, eller kan vara, att vara ung libanes idag.

Utställningen visades först på Ateljé SKHLM i Skärholmen år 2022 och är curaterad och producerad av konstnären och konstpedagogen George Chamoun, som själv har rötter i Libanon. Han ser utställningen som en samling verk som förmedlar konstnärernas känslor och tankar om landets historia, samtid och framtid.

De senaste decennierna har Libanon präglats av krig, ekonomisk kris, korruption och politisk oro. Det har förvärrats av pandemin, en närmast overkligt hög inflation och missnöjet över det politiska etablissemanget efter den enorma explosionen i Beiruts hamn år 2020 som krävde 200 människors liv och lämnade 300 000 personer hemlösa.

Samtidigt växer en ung och medveten generation upp som ifrågasätter makthavarna och vill se förändring. De har tröttnat på den politiska elitens maktmissbruk och ignorans samt årtionden av krig och generationstrauma. Verken i utställningen berör många av dessa ämnen, men visar samtidigt på hopp, mod och motstånd.

Om curatorn
George Chamoun är verksam som curator, konstpedagog, dj och klubbarrangör med bas i Stockholm. Han arbetar för närvarande med pedagogik på Tensta konsthall och är initiativtagare till dragfestivalen Stockwig samt flera andra queera klubbar och plattformar i Stockholm. År 2022 curaterade han grupputställningen The Rose That Grew From Concrete på Botkyrka Konsthall. Chamoun har en examen i smyckesformgivning från Ädellab på Konstfack.

Tack till FOLK i Skärholmen och Arab Image Foundation.

Foto: Aline Deschamps