Vi är mycket glada att meddela att Sana Jarrar är årets mottagare av Sven och Ellida Hjorts utställningsstipendium. Utöver ett stipendium på 20 000 kr får konstnären en separatutställning på Skånes konstförening med öppning 4 februari 2022.

Sana Jarrar är en 21 år gammal multidisciplinär konstnär född och uppvuxen i Lund med rötter från Palestina och Italien. Hon är för närvarande baserad i Stockholm där hon studerar på Konstfack.

Juryns motivering

Med minimalism och abstraktion bebor Sana Jarrars praktik ett tvetydigt territorium där tydlighet och frammaning kolliderar. Hennes verk ger antydningar om den komplexa relationen mellan tillhörighet och motstånd, ibland med hänvisning till konstnärens egen biografi. Jarrar sammanfogar en återhållen samling komponenter och material för att översätta dessa friktioner till kraftfulla poetiska kompositioner.

Om stipendiet

Sven och Ellida Hjorts utställningsstipendium delas årligen ut av Skånes konstförening till en lovande konstnär från Skåne. Hanni Kamaly var den första mottagaren 2017, följt av LealVeileby (konstnärsduo bestående av António Leal och Jesper Veileby), Ikram Abdulkadir och Cia Khanti som tog emot stipendiet förra året. Mottagaren utses av en jury tillsatt av Skånes konstförenings styrelse. 2021 års stipendiejury bestod av Ana María Bermeo (konstvetare, pedagog), Andrés Díaz García (författare, konstnär) och Jari Malta (curator, författare).