What’s left from my heart: FCNN, Ileana Faur & Raluca Croitoru

25 oktober–24 november, 2019
Vernissage med evenemang: 25 oktober, kl 18–21

Utställningen sammanfattar två år av curatoriella program på Skånes konstförening och syftar till att belysa spänningen mellan att vilja representera, ta plats/utrymme, höra hemma och gränserna för – och instrumentaliseringen av – dessa behov eller viljor samt fruktan för framtiden återspeglad i det förflutna, av det förflutna och genom personliga historier. 

What’s left from my heart är ett verktyg för kontemplation; ett möjligt slut på en kärleksaffär, eller på en rad affärer – med sammanhang, människor och idéer. Slutet är bitterljuvt och ger möjlighet att fråga alla viktiga om än generiska frågor: Hur känner du dig? Vad händer nu? Hur var det? Och vad har kärlek med det att göra?

Ileana Faur och Raluca Croitoru reser till Malmö för att låta glömda kärlekar tändas på nytt, den sortens kärlekar som kommer från gemensamt arbete, från att gå ner i det djupaste av mänsklig smärta – och för att minnas tidigare gemensamheter inom deras pågående kamper. Tårar, förnekelse och tröst kommer sticka fram ur deras installationer och performance, likt nästan för vassa fingernaglar i en åtsittande handske, och obefintligt vatten kommer att invadera gallerirummets samtliga bristfälliga hörn.

FCNN konfronterar oss med möjligheterna med, och rötterna till, ursinne genom att trasa sönder både anständighet och vad som kallas “nordisk exceptionalism”. Dagen innan utställningen öppnar, samlar gruppen inbjudna gäster till en middag för att stympa artigheten, separera ord från deras förevändningar och fördöma privilegiets konsekvenser. Matbordet och spår av ord flygandes i luften blir kvar i rummet i form av en installation och refererar både till Sara Ahmeds texter och erfarenheterna från varje middagsgäst.  

Hur kommer öppningen att se ut? Eller dagarna som följer för de som vandrar i kvarlevorna från det som levts? Eller resten av våra liv? Vi undrar. 

Curatorer: Simona Dumitriu och Tawanda Appiah

Artist statements och biografier:

 

Another Dinner, Ruined, FCNN
Vol. 0.2   

Har du någon gång tvingats att lyssna på din rasistiska morbror under en släktmiddag? Tvingats att hålla tyst på jobbet för att inte störa den goda stämningen? Märka att du blir ett problem när du adresserar ett annat? Vi har. Varje dag. 

2018 bjöd Space 27 och Feminist Collective with No Name in 13 Killjoys till en middagsbjudning för att plocka isär dessa fenomen och störa den goda stämningen. Vi diskuterade strategier för att säga ifrån, delade killjoy-erfarenheter och skvallrade om vardagsförtryck under en härlig måltid. Känslomässiga tillrop och tårar var en del av samtalet, såväl som ödmjukt lyssnande och lärande. 

Nästa middag kommer till din stad – håll dig uppdaterad – mer information kommer.

FCNN är ett öppet aktivist- och filmkollektiv grundat 2018 av Myra El Mir, Janine Khadawe, Dina El-Kaisy Friemuth, Lil B. Wachmann, Anita Beikpour, Elsy Hajjar och Maya Helou och presenteras av Space 27 och Feminist Collective with No Name med stöd från Statens Kunstfond. 

 

Ileana Faur:

Les vents ici sont délirants,
Les herbes s’étendent à plat 
Et les eaux se précipitent sur le rocher. 
Je perds la partie triste de moi.
Je la perds contre la terre 
Le vent la lève et me la pousse…
J’étouffe, criant et puis elle est partie 
Tarir la source…
Et le petit mot se détachant 
Une histoire de disparition.

Engelsk översättning:
Winds here are delirious
The grass lays flat
And the waters rush on rock.
I’m losing the sad part of me.
I’m losing it against the ground
The wind lifts and pushes it…
I choke crying out and then it is gone 
Dried up…
The little word detaches itself
A story of disappearance.

 

Ileana Faur har en konstnärlig masterexamen i fotografi och film från National University of Arts i Bucharest. I sina verk undersöker hon hur individen konstrueras i samhället genom att använda sig av arkiv, sagoberättelser, legender och föreställningar om kollektiv och individuell subjektivitet. 

 

Raluca Croitoru:

Verket som visas i samband med What’s left from my heart utgår från ett tillstånd av ovisshet och omfamnar detta varande, dess olika möjligheter och uttryck. Det är en undersökning av det som syns på ytan när ett förnekande ställs inför befintliga kunskapshierarkier; när handlingen är genomförd samtidigt som den diskvalificeras, sänks, flyter omkring eller vänds upp och ner – ser med en glimt utanför och sedan inom sig själv. 

Raluca Croitoru (RO/NL) är bild- och performancekonstnär. Hennes multidisciplinära konstnärliga praktik förenar bild, rörelse och performance. Hennes nuvarande forskning kretsar kring idén om “fria geografier” och undersöker på vilka sätt geografi och arkitektur producerar, upprätthåller och spatialiserar frihet. Genom denna blick frågar hon sig hur en oinskränkt kropp skulle se ut/röra sig/vara. Croitorus senaste verk har presenterats på TBA Portland (USA), Yellow Brick (GR), Art in General (NYC), Art Encounters Biennial (RO), Playground Performance Festival (BE), W139 och MAMA (NL).

Tack till Ioana Cojocariu, Ramona Dima, Linus Svensson.