Tomas Egede Scherer: Die welt fällt auf mich

26/2 – 27/3 2010

 

 Det börjar ofta med en känsla av rotlöshet och utanförskap. En undran över sakernas tillstånd, ibland stilla och ibland rytande våldsam. ”Die welt felt auf mich” är ett ifrågasättande av en verklighet som är oss närmare, men samtidigt längre bort än någonsin. Vad händer när det som kommuniceras är intet och kommunikationen istället är själva gesten?
Det som pulserar i kablarna löses upp och kvar är endast uttrycket. En död tv, en blind kamera eller en projektor som projicerar tomhet.

Tomas Egede Scherer arbetar främst med objekt, skulptur, och installationer. I hans konstnärskap är intresset för abstraktion av det konkreta är påtaglig, och Scherer förvandlar det verkliga och konkreta till illusion och overklighet. Hans verk vidrör basala existentiella frågor som saknad, tomhet och utanförskap. Hemmet och hemmets objekt ofta en central plats, och de mest vardagliga tingestar iscensätts och uppträder som bärare av en optisk information. Vidare är saknaden ett återkommande tema. Scherers verk visar kvarglömda leksaker, en bilbana och en omkullvältat bil ligger ensamma på mattan. Tystnaden och tomheten är intensiv.

Utställningen Die welt fällt auf mich på Skånes konstförening visar en serie separata skulpturer sammankopplade av en lång röd kabel. På en vägg är en röd rektangel målad. En kamera är riktad dit och filmar denna. På en vägg i andra änden av rummet projiceras den röda rektangeln.

 

Tomas Egede Scherer (född 1975) är utbildat vid Konsthögskolan i Malmö, var han utexaminerades 2004. Han har han har tidigare ställt ut vid bland annat Galleri Mors Mössa i Göteborg och Wuthering Heights i Malmö och har visats på flera utställningar i Tyskland. Tomas Egede Scherer bor och arbetar i Malmö.