This is the end of the world, but it always started with you
Ajamu X, Cassie Augusta Jørgensen, Sixten Hatfield, Young-jun Tak

17 maj–16 juni, 2024
Vernissage: Fre 17 maj, kl 18–21
Invigning med konstnärerna och curatorn: kl 19

This is the end of the world, but it always started with you är en poetisk manifestation av tid. Tid som aldrig tar slut, som alltid är i rörelse. Som upprepning, som i att ha det förflutna helt närvarande i nuet, med dig.

Utställningen får sin textur av hud, skimrande belysning, monoklar – allt anspelar på queer begär, åtrå, längtan, obundna ögonblick och gestalter.

Titeln “This is the end of the world, but it always started with you” är kärleksfullt plockad, som en skör blomma, från det sista kapitlet i Cassie Augusta Jørgensens brevfilm The Danish Girl Dick (2022). Det är den perfekta kommateringen i en film som i sig själv vägrar ett avslut och öppnar upp för en ändlös loop. 

Den brittiske fotografen Ajamu X visar en fängslande samling fotografier och arkivmaterial som spänner över hans produktiva konstnärskap sedan 1980-talet. Här presenteras fotografiet som en påtaglig erotisk materia, fulländad i mörkrummet och genomsyrad av bokstavliga och metaforiska processer. Genom varje klick och snurr kollapsar tiden och avtäcker en intim närvaro.

Den lesbiska baren Le Monocle i Paris, som grundades i början av 1900-talet av Lulu de Montparnasse, återbesöks av Sixten Hatfield genom en serie gouachemålningar, en abstrakt väggmålning och en platsspecifik installation. Genom upprepning och med emfas skrivs historien in i galleriets väggar, inte bara som en referens utan som levande och öppen för abstraktion.  

Young-jun Taks videoverk Wish You a Lovely Sunday (2021) sammanfogar djärvt scener från en kyrka (Kirche am Südstern) och en queerklubb (SchwuZ) i Berlin. Här är kroppar nedsänkta i melodierna från Bachs symfonier, böjda och vridna i rytmisk harmoni och dissonans, vilket speglar hur queerhet sträcker ut sig i vardagens arkitektur. 

This is the end of the world, but it always started with you, vecklar ut tiden och omfamnar oändligheten.

Curator: Tawanda Appiah

Bild: Ajamu X, Self-Portrait on Chez Lounge, 1998.