Danielle Brathwaite-Shirley: Resurrection Lands
Onlineutställning

15 feb – 15 mar

Digital Weekend

6 mars: live-streamat konstnärssamtal
19:00–20:00: Artist Talk: Danielle Brathwaite-Shirley i samtal med Kamra Hakim (Activation Residency)

7 mars: live-streamad performance
19:00–19:15: Poetry Reading: JJ McDonald
19:20–19:45: Performance: Danielle Brathwaite-Shirley
19:50–20:05: Performance: Mandhla Ndubiwa

Skånes konstförening presenterar onlineutställningen Resurrection Lands av media- och performancekonstnären Danielle Brathwaite-Shirley (UK). Resurrection Lands är ett onlinespel och interaktivt konstverk – men också en mötespunkt, en utmaning och ett arkiv fullt av uppfinningsrika berättelser utifrån svarta transpersoners historier och erfarenheter. Vi är glada över att kunna att ta detta digitala kliv framåt tillsammans med Danielles visionära tänkande.

Med start den 15 februari kommer utställningen att vara tillgänglig på Skånes konstförenings hemsida. Besökarna kommer att kunna klicka på bildlänken och göra sig redo att transporteras till Resurrection Lands.

Utställningen är curaterad av C. Grace Chang

 

ARTIST STATEMENT

Vi har förlorat vår historia och behövde hitta ett nytt sätt att ta den tillbaka. Så vi återupplivade tidigare svarta transgenerationer med hjälp av den mest avancerade tekniken vi har.De som återupplivats lever nu ett andra liv i en digital miljö byggd för att hålla dem vid liv. Men när miljön började approprieras för transturism bestämde sig en grupp av svarta transpersoner att bilda ett team för att förhindra utnyttjande av arkivet. Ressurection Lands är ett nytt onlinespel av Danielle Brathwaite-Shirely om effekterna av transturism och hur vi skyddar dem som löper störst risk att utraderas ur historien.

Spekulativt berättande används för att föreställa oss de i det förflutna vi har förlorat. Handlingen att främja pro-svarta och transmiljöer kan hjälpa oss att visualisera framtider som värdesätter svarta transpersoners liv. En värld som är hälsosam för svarta transpersoner att leva i.

Genom att expandera idén om vad ett arkiv kan vara på och hur det är tillgängligt erbjuder Resurrection Lands en alternativ ingång till vad det betyder att arkivera någon vars historia gått förlorad.

 

BIOGRAFI

Danielle Brathwaite-Shirley (född 1995, UK) är en konstnär som arbetar främst med digitala medier och performance. Hens praktik fokuserar på att dokumentera och berätta om svarta transpersoners liv genom att fläta samman levda erfarenheter och fiktion.

Med viljan att bevara svarta transpersoners historier, både de som levs nu och i det förflutna, fungerar hens arbeten ofta som arkiv där erfarenheter sparas för framtiden.

Danielles verk har visats på Focal Point Gallery (Southend-on-Sea), Barbican (London) Tate Modern (London), Les Urbains (Zürich) såväl som en del av Alternative Graduate Show på Copeland Gallery (Copeland Park).

Mer information på daniellebrathwaiteshirley.com