Queer Nights in Palestine
Queer Nights in Palestine
Cinema Queer x Skånes konstförening
21 dec kl 16–19
Arrangeras tillsammans med Queers for Palestine Malmö
Medverkande: Fateema Al-Hamaydeh Miller, Roy Dibs, Hadi Moussally, Jocelyne Saab, Elias Wakeem
I samband med Kortfilmsdagen bjuder Skånes konstförening in till ett filmprogram och insamling i solidaritet med det Palestinska folkets rätt till fred och frihet. Under kvällen presenterar vi en samling queera berättelser mot bakgrund av Palestina och det bredare Mellanöstern, som valts ut av Cinema Queer. Genom att utforska sambandet mellan den queera- och palestinska frigörelsen, visar filmerna hur dessa kamper mot förtryck sammanflätas. Varje film utforskar djupet i teman kopplade till identitet, kärlek, längtan och motstånd.
Program
16.00 Evenemanget startar
16.30–18.00 Filmvisningar
18.00–19.00 Efterhäng och café
Språk: arabiska, engelska, franska, turkiska med engelska undertexter
Fika finns
Evenemanget är gratis men donera gärna till Palestinagruppernas akutinsamling till Gaza. Swish: 1239011578. Läs mer här.
Filmerna i programmet
EITR (14 min)
Fateema Al-Hamaydeh Miller, 2022
En arabisk parfymförsäljare i garderoben försöker maskera sin identitet med överdrivna mängder av Polo Sport-parfym och blir omtumlad när en charmig kund genomskådar honom.
Mondial 2010 (19:17 min)
Roy Dibs, 2013
Den libanesiske konstnären Roy Dib presenterar en omöjlig kärlekshistoria mellan två män – en roadmovie som utforskar institutionella gränser i det moderna Mellanöstern.
Le règne de Sultana (9:53 min)
Hadi Moussally, 2023
Sultana of New York är en palestinsk dragqueen, artist och konstnär. Medan hon blir målad av den jordanska konstnären RIDIKKULUZ reflekterar Sultana över sin resa från Jordanien, Egypten, Libanon till New York. Hon berättar om utmaningarna med att uppträda som dragqueen i konservativa samhällen, om sin nostalgi för de egyptiska filmikonernas glansdagar och om sin kamp för rätt till existens och självuttryck.
Gender Café (26:53 min)
Jocelyne Saab, 2013
Gender Café’ består av 4-minuter långa kortfilmer, var och en filmad i länderna kring Medelhavet, som behandlar uttryck för kön, kropp, sexualitet och identitet. Sex intervjuer med konstnärer och personer som talar om dessa svåra frågor utifrån geografiska intryck, en lidande kropp, våld, förtryck och hämningar.
Homecoming Queenz (11:25 min)
Elias Wakeem, 2019
Homecoming Queenz är ett liveframträdande filmat med smartphones på Ben Gurion International Airport på väg tillbaka från utlandet. I verket samarbetar konstnären med Oz Marinov och de försöker passera gränsen med en unik klädsel.
Cinema Queer är Sveriges största internationella hbtq-filmfestival och äger rum sista veckan i september i Stockholm varje år. Cinema Queer grundades 2012 med syfte att bredda det heteronormativa biografutbudet i Sverige samt för att erbjuda Stockholmspubliken en stor bredd av queerfilm.
Cinema Queer fokuserar på film som ifrågasätter, diskuterar och ser bortom de rådande normerna samt belyser historier som annars inte uppmärksammas. Målet är att skapa en självklar plattform för hbtq-filmen i Sverige, både för internationell film, men även för svenska filmare och filmintresserade. Cinema Queer erbjuder även barn och ungdomar normbrytande skolbio samt knattefilm för regnbågsfamiljen.
Kortfilmsdagen är ett årligt återkommande evenemang som årets kortaste dag, den 21 december, hyllar det korta formatet genom filmsvisningar som ordnas av olika arrangörerna runt om i landet. Kortfilmsdagen har firats sedan 2011 på initiativ av Frankrikes Centre national du cinéma et de l ́image animée. I Sverige startades Kortfilmsdagen 2014 av Svenska Filminstitutet, och sedan 2018 projektleds det av Folkets Bio som en del av Svensk Kortfilm c/o Folkets Bio.
Foto: Hadi Moussally, Le règne de Sultana (stillbild från video), 2023.