Jacqueline Hoàng Nguyễn
Presence in Absentia: 3 Disappearing Portraits

18 sep–17 okt, 2021
Vernissage: 18 sep
Performance: 17 okt

Jacqueline Hoàng Nguyễns Presence in Absentia utgår från den buddhistiska traditionen kring mandalas: invecklade, arbetssamma mönster som symboliserar universum och är skapade för att förstöras. Konstverket är ett utforskande av kärlek, familj och makt i relation till kolonialt våld, historia och tidens orubbliga kraft.
 
Verket innefattar storskaliga porträtt av färgad sand. Konstnären baserar bilderna på familjefotografier ärvda från hennes farfar Nguyễn Khương (1894-1974). Den 17 oktober, för att markera utställningens slut, sveps porträtten bort i en performance av koreografen och konstnären Khamlane Halsackda.
 
Presence in Absentia är det senaste verket från Hoàng Nguyễns doktorandstudier vid Konstfack och KTH i Stockholm. Men hennes utforskande av porträttens bräcklighet och deras ursprung – liven och berättelserna om de som förekommer i dem – finns bortom konstnärlig forskning och tillämpning av dekolonial teori. Verken rymmer även en erfarenhet som är välkänd för många som lever i diaspora: paradoxen av en konstant vinst och förlust.

Curator: C. Grace Chang

 

KONSTNÄRSBIOGRAFI
 
Jacqueline Hoàng Nguyễn är en konstnär som använder arkiv och ett brett spektrum av medier för att undersöka frågor kopplade till historicitet, kollektivitet, utopisk politik och mångkultur via feministisk teori. Hon är för närvarande baserad i Stockholm där hon är doktorand i Konst, Design och Teknik (KTD) vid Konstfack och KTH. Hon har tidigare genomfört Whitney Independent Study program i New York (2011), masterprogrammet i Critical Studies vid Konsthögskolan i Malmö (2005) och en kandidatexamen i konst vid Concordia University i Montreal (2003).
 
Hennes verk har presenterats internationellt bl. a. på Bonniers Konsthall, Stockholm (2021), Trinity Square Video, Toronto (2019), The Július Koller Society, Bratislava (2019), CAMPLE LINE, Dumfries (2019), Sharjah Art Foundation, Sharjah (2018), Cantor Fitzgerald Gallery, Philadelphia (2018), MAMA, Rotterdam (2018), SAVVY Contemporary, Berlin (2017), EFA Project Space, New York (2016), Mercer Union, Toronto (2015), MTL BNL på Musée d’Art Contemporain, Montreal (2014), Kunstverein Braunschweig (2013), Apexart, New York (2013). 2017 hade Nguyễn ett residens på Simon Fraser University i Vancouver och deltog i residensprogrammet vid NTU Centre for Contemporary Art Singapore.