Skånes konstförening är glad att meddela att årets mottagare av Sven och Ellida Hjorts utställningsstipendium är Matilda Tjäder. Utöver ett stipendium på 20 000 kr får konstnären en separatutställning på Skånes konstförening med öppning i februari 2023, curaterad av Khamlane Halsackda.

Juryns motivering

Matilda Tjäders konstnärliga praktik är ett skarpt, skickligt och affektivt utforskande av olika världar. Genom ett experimentellt berättande bjuder Tjäder omsorgsfullt in till att omslutas av fiktiva världar som blottar vår egen världs ombytliga strukturer. Verkens dystopiska tonaliteter kolliderar med poetiska meditationer av text, performance, ljud och rörelse, med en subtil underström av humor. Med varsam uppmärksamhet på andra sensoriska dimensioner än synen lämnar Tjäder utrymme för oväntade öppningar inom jaget, där förvandling och vägran alltid är en möjlighet.

Matilda Tjäder bor i Malmö och arbetar med text, ljud, video och performance.

Om stipendiet

Sven och Ellida Hjorts utställningsstipendium delas årligen ut av Skånes konstförening till en lovande konstnär från Skåne. Hanni Kamaly var den första mottagaren 2017, följt av LealVeileby, Ikram Abdulkadir, Cia Khanti och Sana Jarrar. Mottagaren utses av en jury tillsatt av Skånes konstförenings styrelse. 2022 års stipendiejury bestod av Jon Aagaard Gao (konstnär), Lena Bergendahl (konstnär), Khamlane Halsackda (dansare, koreograf) och Jonelle Twum (konstnärlig ledare, regissör).

Foto: Kah Bee Chow