Curare Art Movement presenterar
Joanna Rytel: She is me

 

8/5 – 31/5 2009

 

Skånes Scen för live- och crossoverkonst gästas under perioden  8 – 31 maj av Curare Art Movement.

I She is me visas de tre videoverken En film inåt (2002), Att tänka tankar men inte vill tänka (2005) och Playgirl (2009).

I filmerna möter vi Rytels alter ego, konstnären Joanna Rytel, som aktör när hon spelar eller är roller i sin egen konst. I filmerna får vi se henne vara flera vita tjejers röster som maniskt talar om sina rasistiska tvångstankar samt fascination för svarta killar, eller när hon tar för sig mer än “lagom” av några killkompisar och sedan filmar hedern mellan dem, eller när hon blir onödigt kär i en autistiskt kille.

Gemensamt för verken i utställningen är hur Rytel i filmerna använder sig själv för att iscensätta och ifrågasätta tankar och beteendemönster. Filmerna behandlar på olika sätt maktstrukturer i fråga om genus och rasism, men även etisk-moraliska dilemman som rör det allmängiltiga såväl som personliga frågor. I sin konstnärliga metod är Rytel mycket direkt. Hennes uttryck kan framstå som till synes ogenomtänkt och kanske banalt, men genom att låta sitt alter ego agera scen för de tankar och erfarenheter som huvudpersonen går igenom, problematiserar Rytel dilemman och tankemässiga återvändsgränder som tycks ständigt återkommande i vårt samhälle.

Joanna Rytel arbetar vanligtvis med varierande medier som film, foto, performance och installationer. De tre videoverk som visas i “She is me” fungerar som ett utsnitt av Rytels verksamhet som videokonstnär. I samband med utställningen kommer det även att anordnas ett öppet samtal med utgångspunkt i verken som visas i She is me.

 

Joanna Rytel är född 1974 i Warszawa, och bor och arbetar i Stockholm.

Curare Art Movement är en platform för oberoende curators, bestående av Sofia Mavroudis, Katrin Ingelstedt och Lisa Amanda Svensson.

www.curareart.com