Jessica Breitholtz-Björk och Jon Eriksen

25/1 – 16/2 2008

Skånes Konstförening har glädjen av att starta året med en utställning av Jessica Breitholtz Björk (Köpenhamn) och Jon Eriksen (Malmö).

 

Jessica Breitholtz Björk undersöker det abstrakta måleriets möjligheter. Hennes måleri handlar om relationer. Relationer mellan materia, rum och liv som tre olika slags energier som ständigt relaterar med varandra i tillvaron och som skapar nya former för varande då de möts. I utställningen på Skånes Konstförening tar hon reda på om en målning på duk samtidigt kan agera som ett tredimensionellt objekt. Hon kommer att sammanlänka verken med samma färg som används som bakgrund till hennes målerier, färgen vandrar från dukarna ut till rummet och täcker golv, väggar och tak. Breitholtz Björk bor och arbetar i Köpenhamn där hon även tog sin examen vid konstakademin 2006.

 

Jon Eriksen arbetar med video, objekt och installationer. Under de senaste åren har han arbetat med en serie videoverk grundade i intresset för extrema kulturyttingar och då i synnerhet kopplingar mellan de subkulturer som omger extrem film och musik. På Skånes Konstförening kommer Jon visa Sustain (Never Fade), ett nytt videoverk som utgörs av en tyst filmsekvens av en brinnande bil. Filmklippet har manipulerats till en sömlös loop. Bilden fungerar som ett slags evig slutscen i väntan på eftertexter som aldrig kommer och där soundtracket för länge sedan klingat ut. Eriksen bor och arbetar i Malmö, och har sin utbildning från Kunstakademiet i Trondheim, Norge.