Ikram Abdulkadir – Vi Möts i Paradiset
 Sven och Ellida Hjorts stipendieutställning

24 januari – 23 februari, 2020

Ikram Abdulkadir har delat sina bilder på Instagramkontot @ikramianism sedan 2017. Hennes verk presenteras nu för första gången i en soloutställning, på Skånes konstförening.

Vi Möts i Paradiset är en serie fotografier producerade speciellt för tillfället. Vänskap och systerskap utgör kärnan i Abdulkadirs konstnärliga praktik – en känsla av samhörighet formad av hennes erfarenhet av att vara en ung svart muslimsk kvinna. Hennes användning av komposition, färg och ljus lyfter fram styrkan och visheten hos dem hon porträtterar. Med Vi Möts i Paradiset gör Abdulkadir en subtil hyllning till tidigare generationer samtidigt som hon hedrar skönheten hos sina nära och kära. På så vis skriver hon in sig själv i en historia av kollektivt motstånd: en självbekräftande handling där unga muslimer gestaltas på sina egna villkor.

I samband med Vi Möts i Paradiset, Ikram Abdulkadir släpper en publikation redigerad och formgiven av Naima Bashir från SAKINA Magazine. Den innehåller bidrag från Liban Abdule och Matthew Rana.

Ikram Abdulkadir (född 1995 i Nairobi) är en Malmöbaserad fotograf och poet. Abdulkadir var en av finalisterna i Ortens bästa poet 2017. Hennes dikter har publicerats bl a i antologin Revolution Poetry och Mariama Jobes Sannu. Hon har deltagit i Nachla Libres Artist Talks på Botkyrka Konsthall, såväl som i samtal på Göteborgs Konsthall och Hammarkullen Konsthall. Abdulkadirs bilder har publicerats i tidskrifter såsom Vice Arabia, Paletten, SAKINA Magazine och VOKS.
https://www.ikramianism.com/

Utställningen är curaterad av Anna Wahlstedt och Jari Malta.

Ikram Abdulkadir är 2019 års mottagare av Sven och Ellida Hjorts utställningsstipendium. Stipendiet delas årligen ut av Skånes konstförening till en ung lovande konstnär baserad i Skåne. Hanni Kamaly var den första mottagaren 2017, följt av LealVeileby (konstnärsduo bestående av António Leal och Jesper Veileby) 2018. Mottagaren utses av en grupp tillsatt av Skånes konstförenings styrelse. 2019 års stipendiegrupp bestod av Anna Wahlstedt (tidigare styrelseledamot Skånes konstförening), Jari Malta (Skånes konstförening) och Matthew Rana (konstkritiker för bl a Kunstkritikk och frieze).