Gerhard Nordström: De Antimilitäriska Planscherna

 

28/3 – 19/4 2008

 

Skånes Konstförening presenterar en tankeväckande en svit målningar och objekt av Gerhard Nordström från slutet av 60-talet. Konstverkens antimilitäriska budskap är tyvärr fortfarande skrämmande aktuellt med tanke på de pågående krigen i Irak, Afghanistan och Darfur.

 

Gerhard Nordström, född 1925, är en av Skånes främsta målare och bosatt samt verksam i Ystad. Ett av de fundamentala teman han arbetat med är människans levnadsvillkor och värde. Därutöver är han känd för sina landskap och porträtt. Nordström gjorde sitt stora genombrott med målningssviten ”Sommaren 1970” (1972) där han kombinerade en skånsk sommaridyll med en av de värsta massakerna som begåtts, Song My 1968. Men redan tidigare hade han arbetat med temat Vietnamnkriget och antimilitarism.

 

För Nordström blev amerikanarnas krigshandlingar i Vietnam i mitten av 1960-talet en vändpunkt i hans liv. Han ställde sitt konstnärskap i det levandes tjänst och försökte vända opinionen mot krig och det militära. Han kom att utveckla ett måleri han kallade ”planscher” och mellan 1966-68 skapade han “De Antimilitäriska Planscherna” parallellt med en serie grafik på samma tema:

 

Det är av underordnad betydelse, om mina bilder betraktas som konst eller inte. Syftet med dem är inte främst konstnärligt. Innehållet har varit viktigare än formen. Jag redovisar här min kritiska inställning till ’den militära metafysikens ideologi’, dess förfalskning av värdena och dess hot mot den gemensamma livsgrunden.

 

Citatet ovan är Nordströms text på ett vernissagekort hösten 1967 från Galleri Loftet i Malmö där planscherna på temat antimilitarism visades för första gången. Sedan dess har sviten målningar och objekt inte visats i en större helhet förrän med denna utställning på Skånes Konstförening.

 

De Antimilitäriska Planscherna är lånade från Malmö Konstmuseum.