Fotografi i Fokus 2009: Astrid Kruse Jensen, Preben Holst och Johan Bergström

 

27/2 – 28/3 2009

 

Skånes Konstförening presenterar under Fotografi i Fokus 2009 en utställning med tre unga skandinaviska konstnärer, Astrid Kruse Jensen (dk), Preben Holst (no) och Johan Bergström (se).

 

Astrid Kruse Jensens serie ”Indefinite Spaces”, visar stora, mörka fotografier av  tillsynes vanliga danska nattlandskap, – mosstäckta trästammar, skogsbotten klädd av löv, små hus och träkojor skymtas i det svarta. Upplyst av enstaka ljuskällor träder motiven fram och konturer, detaljer och färger växer fram. Bilderna är stilla och tomma på människor. Men vid närmare eftertanke finns spår av mänsklig aktivitet. Små skyltar med siffror skymtar fram, gula fläckar av färg på trädstammarna, ett litet torn. Serien föjer Kruse Jensen’s tidigare arbeten. Hennes fotografier är nattsvarta, minimala, tysta och öde. Bilderna är tvetydiga och visar något annat än vad det först ser ut till att vara.

Astrid Kruse Jensen är född 1975 i Århus. Hon är utbildat vid Glasgow School of Art 1998-2000 och The Gerrit Rietveld Academie i Amsterdam 2000-2002. Hon har en rad separat- och grupputställningar i Danmark och utlandet bakom sig, och är offentligt representerad. Kruse Jensen bor och arbetar i Köpenhamn.

 

Preben Holst visar på utställningen bilder från två serier, ”The Last of Summers” och ”Still Life”. Bilderna visar olika scener från ett skogsholt, det är sen sommar eller tidig höst. Vi ser en koja i skogen, vägen mot den gamla stugan, en kvarlämnad badmadrass, på spången liggger gula löv, några plankor är borta. Serien ”Still Life” var Holst’s examensprojekt, och det var också för denna han mottog Hasselblad Stiftelsens Viktor-Stipendium år 2008.

Så skrev Tor Billgren i sin recension av Holst’s avgångsutställning;
Små plastgubbar strider mot varandra i löven och faller sårade till marken, leksaksbilar sprängs med smällare. En fjäril förlorar sina vingar långsamt och metodiskt, och en död kanin begravs under uppriktig sorg.

Preben Holst är född 1974 i Kristiansand, Norge. Han har utbildning från Kontakademiet i Trondheim och Weissensee Kunsthochschule Berlin, och tar nu sitt sista master-år på Konsthögskolan i Malmö. Han har tidigare ställt ut vid bland annat Kristiansand Kunstforening, Hasselblad Center, Göteborg Konstmuseum och Trondheim Kunstforening. Holst är nu bosatt i Köpenhamn.

 

Johan Bergströms verk, fotoserien ”Nostalgia” tar sin utgångspunkt i människans längtan till tider som flytt. Serien kretsar i kring minnet och reflekterar över nostalgins mekanismer. Genom selektion och filtrering riktar nostalgikern ofta blicken mot idealiserande bilder av det förflutna. Bilderna på utställningen visar de mest triviala motiv och omgivningar, en vissen gran som gått av på mitten och nu stakats upp, ett område med förlatta camping stugor, en blek fasadmålning på en innergård.
Bergström har i sitt konstnärskap ofta återkommit till olika typer av landskap, storstadsmiljöer varvas med glesbygd. Han berättar lågmält och tilbakahållet. Der är ödsligt, ensamt och poetisk samman-bitet.

Johan Bergström är född 1978 i Piteå. Han är utbildat vid Högskolan för film och Fotografi i Göteborg var han utexaminerades 2007. Han har tidigare ställd ut bland annat vid Göteborgs Konsthall, Hasselblad Center och Liljevalchs Konsthall, och mottagit flera större. Bergström är bosatt och arbetar i Stockholm.

 

Utställningen är curaterad av Marthe Aune Eriksen

www.astridkrusejensen.com

www.prebenholst.com

www.johanbergstrom.com