FILMBAR #13

 

18:30 (dörrarna öppnas)  första filmblocket  kl. 19:00. Fri entré

 

FILMBAR och Skånes Konstförening bjuder i december in till en kväll med skånska kortfilmer samt ett specialprogram med konstfilm. 

 

Kl 19:00 – FILMBLOCK 1:

Bygden
Laura Mendelin, 2014, 11 min. SKÅNEPREMIÄR!
En dokumentär kortfilm som utspelar sig på den finska västkusten under några sommarveckor i juni. Bygden är känd för sina vida slätter och avlägsna byar. Här är livet tyst och enkelt. Natten ändlös.

 

Den som gräver en grav
Dawid Ullgren, 2014, 8:30 min.
Håkan är ingen mördare, men den döde mannen mitt emot honom skulle inte hålla med. Alla chanser till ett normalt liv är kapade om inte Håkan gör sig av med liket. Med en blodig spade i handen börjar han gräva sig mot en bättre framtid. Otur för Håkan är att han har valt den sämsta platsen för att gräva en grav…

 

Knee Hang Gang
Nina Sigurd, 2013, 3:30 min.
Musikvideo till låten med samma namn av gruppen OLD.
Knee Hang Gang är ett manifest, eller en önskan kanske, för den som vill hänge sig och ha kul på riktigt. Det handlar om att släppa självmedvetenheten som ofta står i vägen och våga offra sig själv för stunden. Titeln syftar på det häng som uppstår på billiga kalasbyxor när en dansat hela natten.

 

Girls who don’t was their hands
Sunniva Eir Tangvik Kveum , 2013, 19 min. 
Pojkvännen tjatar sig till att få följa med på tjejträffen. Han har ingen aning om vad han ger sig in på och ett maktspel om kärleksbevis tar vid.

 

Kl 20.00 c.a – FILMBLOCK 2:

 

Skärvor
Erik Lindeberg, 2014, 13 min. SKÅNEPREMIÄR!
Två tonåringar badar och tränar med vapen i skogarna utanför en svensk småstad. Med sparsam dialog tecknas bilden av ett såväl skört som olycksbådande tillstånd. Flerfaldigt prisbelönad bland annat för bästa filmfoto av malmöbaserade fotografen Robin Eriksson.

 

Not your bitch
United Colors of Bitchaton, 2014, 3 min.
“I don’t cook, why don’t you, why don’t you, I’m not your bitch”. Not Your Bitch är den andra videon från United Colors of Bitchaton, ett samarbete mellan konstnärerna Sarah Cromarty, DRE och Roxy Farhat och ett antal flytande medlemmar. Eden Batki, sångerska i Not Your Bitch, är en LA baserad fotograf, konstnär och kock.

 

Det son finns
Vanja Sandell Billström, 2014, 21 min. SKÅNEPREMIÄR!
Gång på gång riktar jag kameran mot honom. För att han är en människa. För att han finns tillhands. För att han är en människa jag älskar. För att han inte är ett hus. Hus störs inte av att bli filmade. Reflektioner kring ett dagligt filmande med telefonen.

 

Vems fel
John Andersson, 2014, 4:30 min.
Musikvideo till Leslie Tay’s låt med samma namn. “Alla vill vara the man in the hood. Det är en enkel väg till pengar och till att vara någon” svarar Leslie Tay på frågan om varför folk dras till den kriminalitet och våld som hans låt Vems Fel skildrar. Låtens tema och nästan glättiga melodi är en slitning mellan hopp och förtvivlan. Mellan avgrunders mörker och det ljus som till slut finns bakom varje horisont.

 

Familjen låstål
Henrik Möller, 2014, 4:30 min. 
I Malmö bodde en familj som hatade ALLT.

 

Kl 21.00 c.a – KONSTFILMPROGRAM ca 40 min


Skånes Konstförening har satt samman ett program med konstnärer verksamma och just nu baserade i Norden. Videoverk av konstnärer som på högst olika sätt använder den rörliga bildens uttryck i sina berättelser och verk.

I Lily Bensons animerade A tour of Self Cleaning, får vi en guidad visning genom ett hus som är välkänt för att de skulle frigöra kvinnor från hemarbete.

I Marit Lindberg och Elisabet Apelmo performancevideo Vi är svenska poliser, vi är snälla / We are Swedish policemen, we are good är polisers vanligtvis stela och hårda kroppsspråk i upplösning.

I Angelica Falkelings Insomnia utforskas textiliers materialitet och den politiska verkligheten så som den känns på huden.

Jeanette Land Schou visar The Turn om en biltur som utvecklar sig till en transport mellan dröm och verklighet.

Thore Soneson arbetar i serien #memory med minnessegment som vävs samman till ett kalejdoskop av röster och resor.

Henrik Lund Jørgensens film Reenactors visar historiska bilder av flyktingar som flyter samman i en berättelse, en tid.

 

Mellan blocken fixas stämningen av: DJ/VJ: Magnus Rutberg.

 

Vanligtvis innehåller varje FILMBAR två visningsblock med blandad kompott av skånska kortfilmer, plus ett tredje filmblock med ett särskilt tema, en lite längre film eller annat trevligt. Mellan filmblocken finns det pauser för

mingel, bar och DJ. Kortfilmerna kan vara drama, dokumentärt, animerat, konstfilm, musikvideos, kollage, annan rörlig media, osv.

Arrangör är FilmCentrum Syd, Folkets Bio Malmö, Film i Skåne och Skånes konstförening.