Ester Almqvists stipendiat 2016: Linnéa Carlsson
2016 års Ester Almqvist-stipendium tilldelas konstnären Linnéa Carlsson
Vernissage 7/4 kl. 18-19
Utställningen är öppen 7/4 – 30/4
Linnéa Carlsson är född 1975 i Kalmar och gick ut konsthögskolan i Malmö 2008. Carlsson arbetar primärt med skulptur och teckning. I sitt arbete använder hon sig ofta av mekaniska, historiska, andliga fenomen och perspektiv som utgångspunkt och uttryck. De senaste åren har hon bl.a visats på Borås Internationella Skulpturbiennal, Galleri Thomas Wallner, IAC, Krognoshuset, Edsviks Konsthall och Ystad Konstmuseum.
I samband med stipendieutdelningen på Skånes konstförening visas verket Expedition/Skomakarlunga (2015). Ett organ, som mödosamt andas in och ut med hjälp av en kompressor. Inspirerad av en maskin som skomakare använder och Andrées polarexpedition, för den tankarna till en släde som dras över isen och om ett omständigt livsuppehållande arbete.
Verket är inspirerat av en maskin jag sett hos min vän Severino Zia, legendarisk skomakare som höll till på Jägersrovägen i Malmö. Zia gjorde bland annat skor till förre påven, drottning Silvia och en mängd olika personer med speciella fötter som han gjöt av och tillverkade nya läster till. Han gjorde också en kopia av Karl den XI´s stövel till mig som jag gjöt av i brons för några år sedan. Severino avled tyvärr för två år sen. Han älskade handens arbete och kunde tala länge om glädjen handarbetet gav. Han var övertygad om att väl handgjorda skor förlänger livet på den som går i dem. Han var övertygad om att han själv kunde bli minst 150 år med hjälp av en spiral- och pyramidkonstruktion som skulle förmedla kosmiska krafter till honom. Bygget var svårt att finansiera och såg aldrig dagens ljus, vilket är synd för att en stor del av Zia’s kunskaper försvann med honom.
-Linnéa Carlsson.
Fredagen 7 April kl 18.00–19.00 delas stipendiet ut på Skånes Konstförening, Bragegatan 15, Malmö.
Om Ester Almqvists Minnesfond
Ester Dorothea Almqvist (1869-1934) hörde till de konstnärer som banade väg för modernismens genombrott i Sverige. Hennes konst präglades av expressionismens intensiva färgmättnad, och - framför allt – en oförvägen linjeföring som fick full frihet i hennes kraftfulla och dynamiskt komponerade dukar, ofta landskap, där motiven helt och hållet genomträngs, ja besjälas, av den måleriska gesten.
I hennes vänkrets återfanns flertalet av dåtidens store konstnärer; Tora Vega Holmström, Maja Fjaestad, Maj Bring, Siri Derkert och Vera Nilsson med flera.
1992 uppmärksammades Ester internationellt då Förenta Nationerna valde hennes målning Sammankomsten (1929) som motiv för ett av sex frimärken i en serie som hyllar Deklarationen om de mänskliga rättigheterna. Esters målning illustrerar Artikel 20: “Var och en har rätt till frihet i fråga om fredliga möten och sammanslutningar.”
Ester Almqvists Minnesfond instiftades 1965 med syftet att förvalta den förmögenhet som testamenterats av Esters syster, Maria Almqvist (1871-1964). Av fondens årliga avkastning ska stipendier utdelas till en eller flera konstnärer födda eller verksamma i Skåne.
Stiftelsens styrelse 2016 bestod av:
Joacim Sprung (ordförande), Lektor i konsthistoria och visuella studier, Lunds universitet
Åsa Nacking, chef för Lunds konsthall
Linda Fagerström, konstkritiker
Bianca Maria Barmen, konstnär
Sebastian Dahlqvist, Skånes konstförening
Sedan instiftandet har sextionio konstnärer mottagit stipendium från Ester Almqvists minnesfond.