Sisyfos Minigolfklubb

2/9 – 2/10 2011

 

Skånes konstförening presenterar stolt galna, jättelika minigolfbanor av det norska konstnärskollektivet Sisyfos minigolfklubb. Välkomna att prova själv, helt gratis och nästan helt omöjligt.

 

Myten om Sisyfos, som bestraffas med att för alltid rulla en sten uppför ett berg bara för att genast se den rulla ner för andra sidan, är i allra högsta grad levande i gallerirummet. Banorna som snirklar sig fram kan vid första anblick verka skrattretande men visar sig snabbt vara nästan omöjliga. De växer upp ur golvet, snirklar sig över väggarna och blir till labyrinter, spretande byggställningar och surrealistiska skulpturer. Skapade av allt från bildäck, strykbrädor och skateboards till stolar, bord, plast och tyg tänjer de också på vår syn på konsten. Mötet med dem sker genom aktionen och inte som brukligt genom blicken. Här blir  betraktaren en deltagare som går i närkamp med verket.

 

Som delar i ett kollektiv blir det individuella skapandet oviktigt och omfamnas istället av gruppens slutgiltiga uttryck. Detta är konst som trotsar det ouppnåeliga, oåtkomliga konstverket som det är förbjudet att röra. Ett drag av galenskap letar sig fram mellan banorna, men även en stark känsla av kreativitet, obändig skaparlusta och ovilja att sätta gränser och se begränsningar. Sisyfos minigolfklubb skapar ett utställningsrum som vibrerar av energi och som ger ny näring till konsten.

 

Medverkande konstnärer: Henrik M Jahnsen, Jan Skomakerstuen, Ruben Aass Arvesen, Anders Moss, Ben Ottar Johansen, Hans E. Thorsen, Espen Henningsen.