Nytt offentligt konstverk till Fränninge
Invigning 2 juni, kl. 12–14
Fränninge församlingshem

Den 2 juni 2024 inviger stiftelsen Erlandssonska konstfonden ett nytt offentligt konstverk i parken intill Fränninges församlingshem i Sjöbo kommun. Skulpturen Daryâ skapas av konstnären Samaneh Reyhani som bor och arbetar i Kävlinge. 

Inspirationen till skulpturen kommer från landskapet och havet. Den består av två marmorblock med vågliknande former som placeras på ett block av granit. Marmorn är av sorten Pele de Tigre som kännetecknas av sina böljande gråa och vita linjer. Efter att ha tagit ut formen polerar konstnären den hårda stenen blank. Titeln Daryâ är ett persiskt namn som betyder hav. Samaneh Reyhani berättar:

“Fränninge kyrka helgades åt Maria och sju kvinnliga helgon och det var viktigt för mig att skulpturen skulle ha ett kvinnonamn. Havet är det stora alltet där människan har sitt ursprung, människan kan ses som den enskilda vattendroppen i ett alltomslutande hav. Det får mig att tänka på kyrkan som en plats för gemenskap och sammanhållning.”

Församlingshemmets park präglas av gamla träd och öppna ytor med jordbrukslandskapet och 1100-talskyrkan som fond. Konstverket aktiverar platsen och sätter den på kartan över stiftelsens långsamt växande konstsamling utomhus i Vollsjö med omnejd. Samaneh Reyhani har sommaren 2024 (15 juni–31 augusti) även en separatutställning på Sjöbo konsthall.  

Den 2 juni bjuder Erlandssonska konstfonden och Svenska Kyrkan in till invigning. Skulpturen invigs kl 12 med tal av Hakon Sylvan, styrelseordförande i Erlandssonska konstfonden, följt av ett samtal mellan Samaneh Reyhani och Albin Hillervik, styrelseledamot och projektledare för Erlandssonska konstfonden. Avslutningsvis blir det fika, korvgrillning och musikunderhållning. Välkomna!

Om Samaneh Reyhani
Samaneh Reyhani (född 1990 i Teheran, Iran, bor och arbetar i Kävlinge) har studerat vid Konsthögskolan i Malmö och Konsthögskolan i Teheran. Reyhani har ställt ut på bl. a Malmö Konstmuseum, Cecilia Hillström Gallery i Stockholm, Uppsala Konstmuseum, Kulturhuset Stockholm, Gävle Konstcentrum och Galleri Arnstedt i Östra Karup. Hennes verk finns i flera offentliga konstsamlingar, exempelvis Statens Konstråd, Malmö Konstmuseum, Uppsala Konstmuseum, Helsingborgs Museum och Region Skåne. Reyhani har gjort flera offentliga konstverk, bland annat för Sjöbo kommun, Uppsala Kommun och MKB i Malmö. 

Om Erlandssonska konstfonden
Erlandssonska konstfonden är en stiftelse med syftet att köpa in konst till offentlig plats i Vollsjö, Vollsjöby, Fränninge och Brandstad. År 1957 skrev makarna Arnold och Mary Erlandsson under det testamente som ligger till grund för uppdraget. På Vollsjö kyrkogård, vid Piratenmuseet och intill det gamla pumphuset finns fondens senaste beställda verk. Hit hör bronsskulpturerna Livets vatten (2012) av Maria Bianca Kohn Barmen, Saga väves på sanningens varp (2014) av Jonas Högström och Morgonens bleka ljus kämpade med natten (2019) av Thale Vangen. Styrelsen består av Ulrika Axelsson (Sjöbo kommun), Jenny Delén (Vollsjö församling), Albin Hillervik (Skånes konstförening) och Hakon Sylvan (Handelsbanken), vilket är i enlighet med Erlandssons testamente.