Skånes Konstförening.
Lördag 16/11, dörrarna öppnas klockan 19.
Inträde: 50 kronor.
Inträde + Lymlands nya LP: 150 kronor

//////////

Hösten 2018 anlitas Emil Isaksson på Studio Möllan för att fästa vad som ska bli Tonrum i sin utrustningstyngda studio vid Möllevångstorget i Malmö. Inspelningen görs på 2” band på längsta möjliga hastighet för högsta möjliga svaj. Isaksson spelar in med mycket bandmikrofoner och använder en av Danmarks radio byggd 50-tals mikrofonförstärkare. Oftast står ett gammalt EMT245 reverb på och inte sällan används rumsmikrofoner för att få det stora och varma ljudet som utmärker Tonrum. Lymland har med sig sina murriga synthar, orglar och sitt bandeko samt en elgitarr med mystisk stämning. I studion står, förutom det på perfekta gränsen till ostämda pianot, en Hohner stråkmaskin och en leksakssynth från Yamaha som används flitigt.

Lymland är Sonja Perander och Jerker Kaj. Med Malmö som utgångsläge har de gjort album och livekonserter på egna premisser sedan 2011. De spelar gitarr, piano, dragspel, orglar och synthar. Perander, som nyligen upptäckt klarinetten, får efter några tonlösa inspelningsdagar blåset att ljuda.

Tonrum är Lymlands fjärde album. Verket är instrumentalt och säreget. Till skillnad från tidigare album så är Tonrum mer voluminös och rumslig. Rumsligheten definieras av svällande ljudvågor istället för väggar. Det är vemodigt och hoppfullt på samma gång. Länk till Youtube

//////////

Gäster för kvällen är det fantastiska Malmöbandet Death And Vanilla. Som ett kärleksbarn av den hemsökta atmosfären i Angelo Badalamentis & Julee Cruisess Twin Peaks-soundtrack och Broadcasts experimentella version av 50-talets lounge muzak så leker bandet med den mest förfinade melankolin.

Ny skivan ‘Are You A Dreamer?’ är inget mindre än ett mästerverk. Länk till Youtube