Observationer i fält börjar redan i foajén till Skånes konstförening och fortsätter sedan in i det stora utställningsrummet, med sina fyra fönster ut mot gatan. Går man fram till något av fönstren och tittar ut snett nedåt möts man av ett hav av takpapp.

I mina arbeten uppstår sköra, skulpturala system, som inte alltför sällan breder ut sig likt utopiska städer eller hämtar inspiration från tidig modernistisk arkitektur, men där objekt och skulptur hakar i varandra och stundtals upplöser en strikt organisation till förmån för något mer ursprungligt och organiskt. Likaså finns också ofta spår av verkets tillblivelse på plats. Idén, skissen och det slutgiltiga verket blir till ett och samma. Verket tecknar sin egen topografi, sin egen utveckling.

Den asfaltsvarta, sträva ytan har mer eller mindre motvilligt låtit sig kläs av lavar och blekts av solen och nötts av regnet och vinden. Vänder man sedan blicken inåt rummet igen möts man av samma asfaltsvarta yta, men nu omgiven av granlister och uppdelade i tre fält. Denna kommunikation, som nästintill viskas fram mellan objekten och det omgivande rummet, är talande för flera av de utställningar jag gjort de senaste åren.

Det mesta blir till av en slump. Flagor av en idé som aldrig fick fäste.

 

 

Jakob Sjöstedt är född och uppvuxen i Lerum utanför Göteborg. Han har studerat på Högskolan för Fotografi vid göteborgs universitet och tog sin Masterexamen i fri konst 2009. Utöver utställningen på Skånes konstförening, är Jakob aktuell med ett platsspecifikt verk på Liljevalchs Vårsalong i Stockholm och deltog i en utställning på det konstnärsdrivna Pland.d Gallery i Düsseldorf, i november.
www.jakobsjostedt.com