Skånes konstförening var först ut i Galleri-Dominot till Malmöfestivalen, vi valde Jenny Grönvall som konstnär och Makeriet som efterföljande galleri:

 

Jag har blivit inbjuden av Skånes konstförening att göra ett verk och har täckt över Kungen i ett rosa tyg för att göra om kungen till ett samtidskonstverk. Att låna andras konst för att göra sitt eget av det kallas för appropriering i konstvärlden.
På samma sätt approprierar jag Banksy, han är en streetkonstnär som vänder upp och ner på  saker man är van att se i det offentliga rummet, och konstnärsparet Cristo’s konstnärskap: de täckte in broar och historiska byggnader med tyg.
När man täcker över något så blir det samtidigt synligt att något saknas, något man tar för givet försvinner och man börjar tänka på det som är osynligt. Nu blir det synligt att Kungen är där och man kan fundera över varför det står en stor kung i brons på torget, istället för något annat.
Till sist har jag valt att tyget ska vara rosa för att rosa tyg är motsatsen till grönt brons. Det är också en färg som är ovanligt i det offentliga rummet, både politiskt och visuellt.

– Jenny Grönvall
https://jennygronvall.se/

 

Foto: Rickard Daun.