Emma Pilipon och Jakob Eklund

 

22/8 – 20/9 2008

 

Skånes Konstförening har glädjen att starta säsongen med en utställning av Emma Pilipon och Jakob Eklund, båda bosatta i Malmö.
Emma Pilipon har dom senaste åren huvudsakligen arbetat med video, teckning, installationer och performance. Ofta hämtar hon sitt material från populärkultur som t ex såpoperor, realityshows, YouTube och reklam där hon undersöker och analyserar utifrån egna referenser, tankar och erfarenheter. På Skånes Konstförening kommer hon visa det nyproducerade verket ”Sublime”, en videoinstallation som möter dig från två håll. Verket kan beskrivas som en tröst för människor som tänker för mycket.
Emma Pilipon är uppvuxen i Buggeryd, och är utbildad vid Konsthögskolan i Umeå där hon utexaminerades 2004. De senaste åren har hon haft flera separat- och deltagit i fler grupputställningar, bl a på Göteborgs konsthall, Kulturhuset Nässjö, Wuthering Heights och Galleri 21. Hon har även gjort performances på bl a Lilith Performancestudio och Galleri Pictura. Hon har mottagit Aase & Richard Björklunds Stipendium och Jönköpings Landstings Stipendium.
www.pilipon.com
 Jakob Eklund arbetar med video, animation och installationer. Under de senaste åren har hans verk ofta kretsat kring kroppslighet och begär, ömhet och attraktion, längtan och skydd, det läskiga och äckliga. På Skånes Konstförening kommer Jakob Eklund att visa verket ”Pet”, en fotoserie bestående av fyra bilder. För detta verk mottog han Galleri Verklighetens Pris 2006:
Tvåsamheten kommer med spridda lockelser, passion och trygghet inramade i en enkelhet utformad under årtusenden. Efterlängtad och skrämmande suger den in i roller och förväntar sig uppoffringar och anpassning, med kärleken som belöning. Kärleken till en person, allt det den är vill man bevara och ha för sig själv. Hyllningen till en annan blir ett anspråk. Ett slutet system skapas. Makarna utplånar varandra och lämnar efter sig reducerade kopior.
Jakob Eklund är ursprungligen från Stockholm. Även han är utbildad vid Konsthögskolan i Umeå där han tog sin magister 2006. Han har tidigare ställt ut vid Galleri 60, Verkligheten och Supermarket ’07.
www.jakobeklund.com