Cia Kanthi: Dark Light
Sven och Ellida Hjorts utställningsstipendium

27 mars–25 april, 2021

Öppettider
Ons–fre, 13–17
Lör–sön, 13–16

Skånes konstförening presenterar stolt Dark Light, en soloutställning med Cia Kanthi.

Vad är verkligheten? Är det sakernas tillstånd som faktiskt existerar eller kanske pulsen av det som förblir dolt, orört eller oupptäckt? I den här utställningen riktar Cia Kanthi blicken mot dolda platser genom fotografi, film, skulptur och installation, efterhängset frågande kring vår uppfattning om verkligheten. Sprakande ljud, skvalpande vågor, stillhet, högt tempo och manipulerat ljus omfamnar galleriet och lämnar en kliande, brännande känsla av ständig längtan. Genom teknologi styr hon historien i hennes riktning och frammanar en sensorisk upplevelse.  

Med konstnärens egna ord:

Dark Light är ett konstverk indelat i kapitel som vandrar mellan stadens gator och in i mina egna minnesluckor. Jag har inga minnen från stadens jag föddes i. Konstverket Dark Light får drivkraft av min nyfikenhet på minnesförluster i berättelser, men också på fotografiet i sig självt, som medium. Både fotografi och historia kommer från en fysisk plats. De har också likheten att de ramar in någonting. I en berättelse finns alltid delar som är outsagda och i fotografier ser betraktaren bara det kameralinsen låter oss se, resten av landskapet förblir dolt. Dessa inramningar och outsagda berättelser fascinerar och skrämmer mig. 

Titeln Dark Light kommer från ljuset av dagdrömmar när man lagar middag, ställer iordning disken, från ljuset i processen i mörkrummet när idéer möter ett fysiskt material, och utomhus när en frizon lyser upp det urbana landskapet. I kapitlet Flying Birds blir bilen en slags fristad som likt en berättelse rör sig i olika riktningar beroende på vart du är på väg. Om du bor i Malmö, kommer gatorna till liv i skymningen med människor från hela världen som förflyttar fordon i deras egen rytm genom mörkret – ett mikrokosmos inom den historiska staden. I Dark Light betraktas inte minnesluckorna som en återvändsgränd; istället är mörkret, stillheten och det okända någonting levande som väntar på att väckas.”

 

Cia Kanthi (f. 1984) är en konstnär som bor och arbetar i Malmö. Hon har en examen i fri konst från Konsthögskolan i Malmö. Centralt i hennes konstnärskap är hur minnen vandrar mellan sinnet och objektvärlden, hur historia skrivs och vad som blir utelämnat. Kanthi arbetar i olika medier såsom skulptur, film och fotografi. Hon har nyligen ställt ut på Konstnärshuset (2020), Eric Ericsonhallen (2020), Skissernas Museum (2019), Copenhagen Art Week (2019) och Centrum för fotografi (2017).

Curator: Tawanda Appiah

 

Cia Kanthi är 2020 års mottagare av Sven och Ellida Hjorts utställningsstipendium. Stipendiet delas årligen ut av Skånes konstförening till en ung lovande konstnär baserad i Skåne. Hanni Kamaly var den första mottagaren 2017, följt av LealVeileby (konstnärsduo bestående av António Leal och Jesper Veileby), 2018 och Ikram Abdulkadir, 2019. Mottagaren utses av en jury tillsatt av Skånes konstförenings styrelse. 2020 års stipendiejury består av Tawanda Appiah (frilansande curator och skribent) och styrelseledamöter Lena Bergendahl (konstnär), Lucy Smalley (konstnär, pedagog) och Jonelle Twum (producent).