Christian Blandhoel: My first recordlabel

8/5 – 6/6 2009

 

I den norska konstnären Christian Blandhoels konstnärskap återfinner vi ett kontinuerligt arbete med många disparata medier; teckning, måleri, foto, collage, objekt, skulptur, installation och även film, ljud och musik, är kännetecknande för detta. Hos Blandhoel möts dessa i en symbiotisk harmoni, utan att för den skull förlorar sin säregenhet.

Här möter betraktaren referenser till såväl Jackson Pollock, John Cage eller Sonic Youth samtidigt som hon uppgår i dessa. Vi ställs här inför ett kalejdoskop av trash, popkultur, groteskerier med en markör som omisskännligt är Blandhoels. Allt kringgärdat av ett musikaliskt universum som omsluter men även förmår innesluta, inte bara ögat, utan något annat.

 

Utställningen My first recordlabel på Skånes konstförening är en audiovisuell hybrid som äger rum både i föreningens galleri och även i Skånes scen för live- och crossoverkonsts lokaler. Den tar sin utgångspunkt i en fascination över elgitarren som estetiskt objekt likväl instrument.
I gallerirummet visas stora målningar, skulpturala väggarbeten och videoverket ”Transfer Composition” där Blandhoel i en rad performances spelar gitarr, doppad i färg, ståendes på en målarduk, så musiken fläckar duken och landar i det mellanrum som uppstår mellan färgens materialitet och musikens skapande av rum. Blandhoels utforskar gitarrens potential så som vore den en pensel.

 

Projektets epicentrum är Blandhoels eget skivbolag tillika portabla musikstudio My first recordlabel. I studion finns verket ”Sonics” som består av 42 stycken ombyggda elgitarrer. Gitarrerna är både instrument som skulpturala verk, kraftigt modiferade med nya pickuper, cellosträngar med mera, allt i syfte att utforska och expandera den traditionella elgitarrens ljudbild. Ingreppen i de skilda gitarrerna består i ett ändrat ljud såväl som sättet att spela och detta individuellt.

 

Utställningen är en uppmaning till publiken att bryta konventioner som att utmana och vidga relation till instrumentet genom diverse experiment. Här ges publiken möjligheten till egna improvisationer, producera, bränna egna CD-R och även att trycka omslag. Använd er av möjligheten med hans DIY (do it yourself). Gitarrerna är byggda för att användas så tveka inte!

 

Christian Blandhoel är född 1976 i Langhus och är utbildad vid Statens Håntverks- og Kunstindustriskole i Oslo 2000-2006. Bakom sig har han ett flertal separat- och grupputställningar, bland annat vid Hå Prestegård, Galleri 0047, Høstutstillingen och senast Galleri UKS. Nu i sommar är Blandhoel och “ My First Recordlabel” inviterad till Roskildefestivalen. Christian Blandhoel bor och arbetar i Oslo.

 

Blandhoel kommer finns på plats vernissagehelgen (8-9 maj), och sedan 13 -16 maj, 27 – 30 maj samt 3 – 6 juni. Varmt välkommna att spela och använda My first recordlabel!

 

Mer information finns på nätsidorna:
www.blandhoel.com 
www.myfirstrecordlabel.com