Open call: FOKUS videokunstfestival 2012

Ny dansk videokonst i samarbete med Kunsthal Nikolaj

Datum & tid för screening: fre 26, lörd 27, onsd 30 maj, onsd 6, torsd 7, fre 8, lörd 9 juni. Vardagar kl 16:00, helger kl 14:00.
Artist talk + screening lördag den 2e juni kl 15:00.
Programmet innehåller tio filmer och är 120 minuter långt.
Björn Olsson dokumenterar världen omkring oss i långa stillbildsbaserade observationer av himmelens skiftande ljus och väderlek. Observationerna sträcker sig oftast från skymning till gryning var solen ljus agerar början och slut. På Skånes konstförening kommer Björn Olsson att presentera ett fotografiskt arbete framtaget under vistelsen på Nordisk konstnärsenter i Dale, Norge. Arbetet berör den egna kroppsliga, geografiska position, i landskapet med vinklar till bl.a tidigt nordiskt landskapsmåleri. Fotografierna är på något sätt minnesbilder som blickar tillbaka till början av konstnärens levnadsbana och är framtagna som viktiga bokmärken.
Björn Olsson, född 1976, är bosatt och verksam i Malmö. Han utexaminerades från Malmö konsthögskola 2005 och har sedan dess ställt ut på bl.a. Virserums konsthall, Kalmar konstmuseum, Galleri Mors mössa i Göteborg och Landskrona konsthall.
I sina fotografiska verk närmar sig Jeanette Land Schou naturen ur en nästan anti-estetisk vinkel. I utställningen Landskap med ogräs presenterar Jeanette en högst personlig syn på naturen runt omkring oss. Hennes bilder är stillsamma, nästan poetiska och samtidigt ett krasst konstaterande av naturen i dess inte alltid vackraste form. Tagna i samma anda som det romantiska naturmåleriet antar ogräsen i bilderna en mystisk och förskönad skepnad som går utanför vår förväntade syn på ogräs.
Jeanette Land Schou, född 1958, är bosatt i Malmö och verksam i Malmö och Köpenhamn. Hon är utbildad vid Den kungliga danska konstakademin, har kuraterat flertalet videoutställningar, var med och grundade föreningen Fast Video och undervisar på Konstakademin både i Köpenhamn och på Odense.