Mattias Härenstam: Alldeles i närheten

23/1 – 21/2 2009

 

Skånes Konstförening har glädjen av att starta året med en utställningen Alldeles i närheten, en separatutställning av Mattias Härenstam. Han kommer att visa Den okända konsumentens dagbok, ett nytt verk som visades för första gången på UKS i Oslo. Här på Skånes konstförening visar Mattias installationen i en omgjord tappning.

Mattias Härenstams konstnärskap förmeddlar ett vemod med en surealistisk värme och glädje. Det är med en försiktig hand Mattias påvisar känslan av att inte riktig nå fram eller aldrig vara en del av gemenskapen. Det är som att stå vid sidan av och inte riktigt vara delaktig i världen. När drömmen återupprepar sig på gott eller ont, känslan av att vakna för att sedan vakna igen och igen, och aldrig komma bort från återupprepningen.
Han rör sig i de alldagligas atmosfär, allt känns bekant, där vi sugs in i hans värld. En värld han bygger upp, lätt surealistisk med narrativ berättelse.
Installationen Den okända konsumentens dagbok består av två filmer. Den första visar oss en resa genom ett vintrigt villaområde, en bilresa utan slut. Husen iaktas från passagerarsidan i bilen, vi som betraktare blir ögonen som ser.
Film nummer två, även här sedd genom våra ögon, tar med oss in i drömmens boning. Där vi famlar oss fram ledda efter tonen av en telefons ringande. De välbekanta objekten, som kommer i vår väg under resans gång, faller flyktig bort när vi försöker nå dem.
Till installationen visar Mattias Härenstam en helt nyproducerad fotosvit.
Om drömmarna tidigare var sociala och politiska, som t.ex. socialismen eller kommunismen som utlovade ett bättre liv för alla, har drömmarna i vår tid blivit inneslutna och personliga. När utopierna försvunnit verkar det som om dagdrömmar, höga på en allt för stor mediakonsumtion, tagit dess roll.
-Mattias Härenstam
Personligen tycker jag att Mattias Härenstam konstverk är av yppersta klass. Jag har haft nöjet att se många av hans utställningar, som den gången jag var på Island och gick till Nordens Hus i Reykavik, dagen efter hans vernissage, utan att veta om vad som visades eller av vem. Där upplevde jag något speciell, jag blev helt drabbad och tagen av filminstallationen Frozen River, stod och satt i flera timmar och tittade om och om igen på den. Frozen River är helt magisk, drömsk och fortfarande en av mina favoriter i konsthistorien.
Mattias Härenstam (f. 1971) i Göteborg, bor och arbetar i Berlin. Han är utbildad på Vestlandets Kunstakademi i Bergen där han tog sin examen 1996.