Vi är glada att meddela att Simon Ferner är årets mottagare av Sven och Ellida Hjorts utställningsstipendium! Utöver ett stipendium på 20 000 kr presenterar mottagaren en separatutställning på Skånes konstförening som öppnar i februari 2025. 

Juryns motivering
I sitt konstnärskap utforskar Simon Ferner hur konsten kan svara på några av vår tids mest angelägna frågor. Genom en effektfull visualitet, grundliga efterforskningar och stor ödmjukhet synliggör hans konstnärliga praktik, som även omfattar det välkända Instagramkontot Arkiv S, det som ofta förbisetts av en bredare allmänhet. Med starkt engagemang för lokala historier navigerar Ferner frågor kring minne, sorg och förnekelse med en såväl pedagogisk som poetisk ingång. Verken manar oss att till ingå i ett samtal och till att vidta åtgärder. Vi ser fram emot att låta Ferners praktik berika konstscenen med en utställning på Skånes konstförening.

Om konstnären
Simon Ferners konstnärliga praktik kretsar kring bortglömda och dolda delar av vår gemensamma historia. Genom research i arkiv, bibliotek och museisamlingar sammankopplas och kartläggs outforskade berättelser tillsammans med platsspecifika undersökningar. I hans arbete ställs frågor om hur dessa platser bär spår av sin historia och vilka spår som finns kvar av dem idag. Ferner är utbildad vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Han har bland annat ställt ut på Vallentuna kulturhus, Lunds konsthall, och Ställbergs Gruva samt i Malmö med projektet Antirasistisk Monument. Han driver sedan 2020 Arkiv S, en samling av berättelser om rasistiskt våld i Sverige, med fokus på 1990-talet. 

Om stipendiet
Sven och Ellida Hjorts utställningsstipendium delas årligen ut av Skånes konstförening till en lovande konstnär från Skåne. Mottagaren utses av en jury tillsatt av Skånes konstförenings styrelse. 2023 års stipendiejury bestod av Sofia Persson (Plattform KC Syd), Roxana Kaboli (Form/Design Center), och Ina Nian (konstnär).