På olika sätt och i olika medier gestaltar våra tre utställare berättelser om vardag där skevhet och krav på rättvisa löper som en röd tråd:

 

Katja Bjørn DK (f 1967 Danmark)

Katja Bjørns konst befinner sig vid den fina linjen mellan njutning och lidande. En linje som kan överskridas åt båda håll. Därmed berättar hon något om människans grundläggande frågeställningar, frågor som var och en av oss är ansvariga för att ställa. Via Katja Bjørns verk får vi redskap som gör det möjligt för oss att lirka lite med vår självuppfattning och fråga oss själva vart vi egentligen är på väg.

 

I verket “Still Walking” (2011) ger hon oss en poetisk, osentimental bild av vår väg genom livet. Här följer vi en naken kvinnas vandring genom ett landskap, ibland ensam, ibland i sällskap med andra. Som alltid i Katja Bjørn verk möter vi konstnären själv och det uppstår en stark identifikation med huvudpersonen som så sårbart, naket och nyfiket ger sig ut i världen – precis som vi alla gör.

 

Vũ Thi Trang (f 1974 Vietnam)

Vũ Thi Trang är uppvuxen i Thai Nguyen-provinsen på den Vietnamesiska landsbygden där hon arbetade som bonde. 24 år gammal skilde hon sig, lämnade ett traditionellt vietnamesiskt äktenskap som innehöll både alkoholmissbruk och misshandel och flyttade till huvudstaden Hanoi. Trots att kvinnor och män är jämlika enligt lagen är det vietnamesiska samhället väldigt förtryckande mot kvinnor. Vũ Thi Trang är djup engagerad i kvinnofrågor och kampen för jämlikhet.

Vũ Thi Trang använder sina personliga erfarenheter som bränsle i sin konst som ofta berättar om den orättvisa och våld som kvinnor i Vietnam utsätts för. Hennes direkta tilltal och brännande ämne har väckt stor uppmärksamhet i Danmark där hon ställt ut vid ett flertal tillfällen.

 

Vibeke Mejlvang (f 1976) & Sofie Hesselholdt (f 1974) Danmark

Vibeke Mejlvang och Sofie Hesselholdt har samarbetat sedan 1999, deras produktion spänner från installationer och skulpturer i större och mindre skala till keramik, readymades och bearbetade funna objekt. Mejlvang & Hesselholdts utgångspunkt är att skaka om det konventionella tänkandet, angripa politiska strömningar, skräcken för det främmande, medial skrämselpropaganda, radikalisering och nationalism.

De arbetar med dioramor där de försöker förstå och tolka dessa mänskliga aktiviter. Små tittskåp eller stora installationer, gemensamt är att de är övergivna. Endast spår från tidigare invånare och händelser finns kvar i rummen.

 

Common Tales är curaterad av Aron Sandberg Falk och Morgan Schagerberg.
Utställningen ingår i Malmö Nordic.