Skånes konstförening söker ny curator!

60 % av en heltidstjänst
Tidsbegränsad anställning 1 maj 2023–31 dec 2025

Om tjänsten

Skånes konstförenings curatorstjänst är ett tidsbegränsat förordnande på två till tre år. Sökande presenterar en curatoriell vision som formar föreningens konstnärliga inriktning och huvudsakliga utställningsprogram under de kommande åren. Arbetet sker på Skånes konstförening och inleds med fyra-fem månader betald research och etablering på plats i Malmö. Curatorns första utställning öppnar i slutet av september 2023. 

Skånes konstförenings identitet har de senaste åren formats av utställningar och program som adresserar vår tids avgörande frågeställningar. Fokus har ofta varit konstnärliga praktiker som arbetar med queera, antirasistiska och feministiska metoder. Med konsten i centrum arbetar föreningens nya curator i dialog med vår nuvarande identitet på sätt som utvecklar, fördjupar och utmanar.

Vi värdesätter arbetssätt som präglas av samarbete, solidaritet och intresse för vår publik. Curatorn arbetar i dialog med lokala organisationer och initiativ samt bjuder in konstnärer från Skåne, Sverige och utomlands. Skånes konstförening är en plats med flera existerande verksamhetstrådar och curatorn arbetar i samklang med dessa för att skapa ett starkt, gemensamt program. Vi ska vara en plats med bred representation vilket präglar curatorns val av konstnärer och samarbetspartners.

Arbetsuppgifter och ansvarsområden

Curatorn har ansvar för research, planering och genomförande av två utställningar med program 2023 samt tre utställningar med program per år 2024 och 2025. Curatorn representerar verksamheten utåt och deltar i relevanta nätverksmöten och seminarier. 

Curatorn planerar och leder arbetet inför utställningar och under installation i nära samarbete med verksamhetsledare, tekniker och kommunikationsansvarig. Curatorn är ansvarig för att skapa underlag till kommunikation och utställningsinformation.  

Praktiska och administrativa uppgifter såsom inköp, städ, och hålla galleriet öppet på vardagar är hela personalens gemensamma ansvar. Curatorn arbetar medvetet i relation till föreningens budget och uppmuntras att söka extern finansiering. 

Lön och arbetstid 

Månadslönen för 60 % är 18 000 kr. Vi tillämpar solidarisk lönesättning där alla anställdas löner utgår från en heltidslön på 30 000 kr. Skånes konstförening strävar efter att genomföra årliga höjningar av lön och tjänstgöringsgrad.

Skånes konstförening tillämpar flexibel arbetstid. Curatorn arbetar i genomsnitt 24 timmar i veckan, varav minst två arbetsdagar på kontoret. Curatorn deltar i veckovisa personal- och produktionsmöten. Kvälls- och helgarbete förekommer och curatorn förväntas närvara vid öppningar och evenemang. 

Profil och ansökan

Vi söker en medarbetare med en stark curatoriell vision som sätter konsten i centrum. Vidare vill vi att den sökande:

– har erfarenhet av curatoriellt arbete, producera utställningar eller skapa kulturprogram
har ett stort intresse för och kunskap om samtidskonst
– har utbildning inom konst, humaniora eller liknande
– behärskar svenska eller engelska flytande i tal och skrift
– bor eller vill bosätta sig i Malmö under anställningsperioden

Ansökan ska innehålla ett CV och personligt brev med en curatoriell vision (max 1000 ord). I brevet skriv och berätta om:

Vad du vill göra på Skånes konstförening under tidsperioden.
– Konstnärliga praktiker som intresserar dig.
– På vilket sätt programmet för en dialog med Skånes konstförenings nuvarande identitet.
– Tidigare relevanta erfarenheter av curatering eller kulturproduktion. 

Skicka din ansökan till curator@skaneskonst.se senast den 31 oktober 2022. Intervjuer sker 14–18 november.  

Vid frågor kontakta Albin Hillervik, Skånes konstförenings verksamhetsledare: albin@skaneskonst.se 

För mer info om Skånes konstförening, klicka här.